SafeJournalists

SafeJournalists i MFRR: Osuditi napade na novinare/ke u Albaniji i osigurati njihovu bezbjednost

SafeJournalists mreža (SJN) i Media Freedom Rapid Response (MFRR), kao organizacije posvećene zaštiti slobode medija i prava novinara/ki, duboko su zabrinute zbog nedavnih događaja u Albaniji, koji ne samo da naglašavaju pogoršanje okruženja za slobodu medija, već i predstavljaju ozbiljnu prijetnju po bezbednost novinara/ki i njihovu mogućnost da informišu javnost. Pozivamo vlast u Albaniji i međunarodnu zajednicu da osude ove napade na slobodu medija i da omoguće bezbjednost novinarima i novinarkama u Albaniji.

Verbalni napad gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja na novinarku BIRN Albania Olu Džamu, kao odgovor na njeno istraživanje o korupciji, ne samo da je neprihvatljiv, već i podriva samu strukturu slobode govora i slobode medija. Demokratsko društvo izgrađeno je na principima transparentnosti i odgovornosti, a ponašanje gradonačelnika predstavlja opasan presedan za javni diskurs. Dužnost javnih zvaničnika je da na istraživačke izvještaje reaguju profesionalno i da poštuju ulogu novinarstva u pozivanju vlasti na odgovornost, a ne napadima na kredibilitet novinara/ki.

Prietnje koje su primili Marsi Koreši i njena TV ekipa SIRI u Rogožini tokom izvještavanja o političkom događaju dodatno naglašavaju nesigurnu situaciju sa kojom se suočavaju novinari/ke u Albaniji. Iako je policija brzo reagovala na incident, alarmantno je da se predstavnici/e medija suočavaju sa zastrašivanjem i prijetnjama samo zbog obavljanja svojih profesionalnih dužnosti.

Najzad, pokušaj bivšeg premijera Salija Beriše da diskredituje BIRN Albanija, uglednu i nezavisnu medijsku organizaciju, predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi medija u Albaniji. Njegove tvrdnje, iznijete bez dokaza, ne samo da pokušavaju da potkopaju kredibilitet važne novinske kuće, već mogu i da podstaknu dalje napade na slobodu medija i bezbjednost novinara/ki. Štaviše, njegovi postupci bi mogli da podstaknu okruženje u kojem dezinformacije napreduju, što bi štetno uticalo na pravo javnosti na informisanost.

Novinari/ke treba da budu u mogućnosti da rade u okruženju bez zastrašivanja, prijetnji i nasilja. Pozivamo sve javne zvaničnike u Albaniji da se ponašaju odgovorno, poštuju ulogu medija i uzdrže se od ličnih napada i neosnovanih optužbi na račun novinara/ki.

Uloga medija u demokratskom društvu je najvažnija. Javnost zavisi od slobodnih i nezavisnih medija i  informisanja, pozivanja vlasti na odgovornost i doprinosu javnom diskursu. Stoga, svaki pokušaj podrivanja medija treba posmatrati kao napad na samu demokratiju. Naša je zajednička odgovornost da štitimo slobodu štampe i  solidarni smo sa novinarima/kama u Albaniji.

 

SafeJournalists mreža

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Media Freedom Rapid Response 

Evropska federacija novinara (EFJ)

OBC Transeuropa (OBCT)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

ARTICLE 19 Evropa

Reporteri bez granica (RSF)

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.