SafeJournalists

SafeJournalists: Prijetnje smrću novinarima/kama Nezavisnih novina u BiH

safejournalists:-prijetnje-smrcu-novinarima/kama-nezavisnih-novina-u-bih

Nakon što su dobili prijetnje smrću, glavna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković-Arbutina zabrinuta je da država ponovo neće uspijeti da identifikuje i sankcioniše počinioca.

Rano popodne 17. decembra, redakcija Nezavisnih novina iz Banja Luke primila je poziv sa nepoznatog broja. Nakon što je čovjek rekao “Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi”, novinari/ke su obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske o ovoj direktnoj prijetnji smrću. Policija istražuje incident.

U razgovoru za mrežu SafeJournalists Sandra Gojković-Arbutina, glavna urednica Nezavisnih novina, rekla je da ovo nije prva, a vjerovatno ni poslednja prijetnja upućena mediju koji vodi.

„Ono što nas brine je da sistem generalno ne shvata prijetnje medijima posebno ozbiljno. Obično se sve završi sa “Vjerovatno je to neka budala, ne brinite” – rekla je Gojković-Arbutina. – „Ali mi, uostalom, ne znamo da li je “neka budala“ spremna da učini više. Nikome u redakciji Nezavisnih nije bilo ugodno da nastavi normalno da radi, iako je to naše svakodnevno radno iskustvo. Posebno me brine da su mediji gotovo svakodnevno izloženi takvim stvarima i da se to skoro vodi kao dio našeg posla. Ne, to ne može biti dio našeg posla i svaka od ovih prijetnji mora da se istraži i procesuira.”

Gojković-Arbutina je naglasila da u ovakvim slučajevima, čak i kada prođu policijsku obradu, tužilaštvo generalno procjenjuje da nema elemenata za dalje postupanje. “To je neprihvatljivo” – zaključila je.

Iz Udruženja BH novinari, članice mreže SafeJournalists, izjavili su da agresivne prijetnje sa mogućim ozbiljnim posledicama po život i profesionalni integritet zaposlenih u Nezavisnim novinama predstavljaju ozbiljan napad na slobodu izražavanja i bezbjednost novinara/ki.

“U BiH se ozbiljno povećava nasilje nad novinarima/kama. Samo u 2020. godini mreža SafeJournalists registrovala je 17 eksplicitnih prijetnji, fizičkih napada i prijetnji smrću novinarima/kama i medijima u BiH. Nijedan od ovih slučajeva nije se završio sankcionisanjem napadača! “- rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari. -„ Stoga, još jednom ističemo da je svaki od ovih slučajeva ozbiljno krivično djelo koje zahtjeva hitan odgovor i odlučne mjere policije, pravosudnih i drugih institucija da kazne počinioce. “

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Udruženju BH novinari, u osudi prijetnji. Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka odgovarajućih akcija državnih organa koje bi spriječile ovakve slučajeve. Nijedan novinar/ka ne bi smio prijetnje, verbalne ili fizičke napade da doživljava kao dio svog svakodnevnog posla. Očekujemo da će predstavnici vlasti učiniti više na obezbjeđivanju bezbjednosti novinara/ki u njihovim redakcijama, kada rade na terenu i od kuće. Za početak, moraju istražiti takve incidente mnogo brže, pronaći i sankcionisati počinioci.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 18.12.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.