SafeJournalists

SafeJournalists: Prijetnje smrću i seksističke uvrede makedonskoj novinarki Milevskoj

safejournalists:-prijetnje-smrcu-i-seksisticke-uvrede-makedonskoj-novinarki-milevskoj

Tanja Milevska, novinarka i dopisnica MIA (Medijske informacione agencije), na Tviteru i na Fejsbuku primila je prijetnje smrću i seksističke uvrede zbog svojih javno izrećenih stavova izraženih na društvenim mrežama. Slučaj je prijavljen policiji, ali do sada nisu podignute optužbe.

Milevska je dobila na desetine poruka koje sadrže verbalne prijetnje, govor mržnje, prijetnje smrću i silovanjem na društvenoj mreži 11. jula, nakon što je tvitovala pitanje da li mađarski premijer Viktor Orban i Evropska narodna stranka (EPP) u Evropskom parlamentu priznaju ustavnu promjenu iz 2019. godine kojom je „Sjeverna Makedonija “ postala zvanićno ime ove države.

Nakon tvita, trolovi i političari, poslednjih pet dana, podsticali su prijetnje u pokušaju diskreditacije novinarke u kontekstu parlamentarnih izbora koji su održani 15. jula 2020. godine.

Udruženje novinara Makedonije (UNM) najoštrije je osudilo govor mržnje i direktne prijetnje po život Milevske i podsjetilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo da su  govor mržnje i takve direktne prijetnje obuhvaćene Krivičnim zakonikom i da treba taj zakon i primijeniti.

– Bezbjednost novinara/ki i sloboda govora idu ruku pod ruku, zajedno sa demokratskim osobenostima zemlje. Takav javni diskurs u kojem se novinari/ke najžešće napadaju, otvorenim prijetnjama po život, neprihvatljiv je i nezamisliv za demokratsko društvo, naročito u predizbornom periodu. – rekao je Mladen Čadikovski i dodao da će UNM od institucija zatražiti trenutnu reakciju i budno praćenje svih prijetnji novinarima/kama.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNM u osudi prijetnji Milevskoj i podsjeća javnost da su  u maju zabilježena tri slučaja onlajn prijetnji (Miško Ivanov, Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska) ti slučajevi su i dalje neriješeni. Sada dodatno zabrinjava što takve prijetnje dolaze u predizbornoj kampanji i UNM izvještava o tome da su političke stranke direktni generatori takvog narativa koji dolazi od njihovih pristalica, botova i lažnih profila na društvenim mrežama. Pozivamo relevantne institucije u Severnoj Makedoniji da djeluju i osiguraju  bezbjednost novinara/ki, posebno jer praksa pokazuje da onlajn prijetnje često dovode do fizičkih napada.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinara/ku je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 16.07.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.