SafeJournalists

SafeJournalists: Prijetnje nasiljem novinarima/kama i medijskim radnicima/ama uživo u TV emisiji u Sjevernoj Makedoniji

Ognenu Janeskom, novinaru makedonske privatne televizije TV 24, u dvije emisije uživo 27. juna, nepoznati gledalac uputio je prijetnje nasiljem protiv novinara/ki i medijskih radnika/ca koji rade na televizijama u zemlji.

Tačnije, tokom emisije „Vo tek“ na TV 24, anonimni gledalac je prijetio da će prebiti sve novinare/ke sa televizija, što predstavlja govor mržnje prema čitavoj novinarskoj profesiji, medijskim radnicima/cama i televizijama uopšte. Ista osoba je dodatnim pozivom u popodnevnoj TV emisiji „Oči v oči“ verbalno zaprijetila Ognenu Janeskom riječima: „A oni koji te zovu i podržavaju, uzdižu te do neba, oboriće te“. Opet isti. Hvala vam na tužbi koju ćete podnijeti protiv mene. A srešćemo se na drugom mestu”.

Slučaj je prijavljen nadležnom javnom tužiocu u Skoplju i očekuje se brza istraga, kako bi se slučajevi ovakve vrste odmah sankcionisali.

Iz Udruženja novinara Makedonije (AJM) kažu da su ovakve javne verbalne prijetnje novinarima/kama i  medijskim radnicima/cama neprihvatljive. Mladen Čadikovski, predsjednik AJM-a, kaže da ovi komentari mogu izazvati strah kod novinara/ki i medijskih radnika/ca i ugroziti njihovu bezbjednost podsticanjem na nasilje. „Vrijeme je da se shvati ozbiljnost ove vrste verbalnih napada i prekine ovakvo ponašanje prema medijskim radnicima/ama“, zaključuje Čadikovski.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje verbalne napade i prijetnje medijskim radnicima/ama i poziva nadležne da adekvatno sankcionišu počinioce.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 29.06.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.