SafeJournalists

Safejournalists: Prijetili ekipi televizije N1 u Hrvatskoj

safejournalists:-prijetili-ekipi-televizije-n1-u-hrvatskoj

Verbalni napad na ekipu TV N1 i njihovog sagovornika dogodio se neposredno prije direktnog prenosa i snimljen je. Osim verbalnog napada, jedan od počinilaca je svom dobermanu naredio “sjedi i čekaj napad” čime je dodatno zastrašio medijsku ekipu.

Dana 14. oktobra, dok su se pripremali za direktni prenos u Zagrebu, novinarka TV N1 Matea Dominiković, snimatelj Ivan Teskera i profesorica Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti, verbalno su napadnuti zbog nenošenja zaštitnih maski. Iako su uslovi snimanja bili u skladu s postojećim zdravstvenim mjerama koje je uvela Vlada Republike Hrvatske, par – koji je Dominković opisala kao “vidno pijane” – dovikivali su prijetnje i teške uvrede. U jednom trenutku uputili su svog psa dobermana da “sjedi i čeka napad”. Nepoznati par otišao je nakon što je Ivan Teskera pokušao smiriti situaciju, a prof. Markotić rekla da će nazvati policiju.

U izjavi za Safejournalists Tihomir Ladišić, direktor programa na TV N1, rekao je da je ovaj napad nedopustiv u svakom smislu.

“Ovakvi se napadi mogu spriječiti samo tako da zajednički preventivno djelujemo u društvu i da jasno pokažemo da su takve stvari nedopustive. TV N1 je kao medij to i uradio, javno smo objavili i uvijek ćemo izvještavati o takvim napadima na novinare/ke i svim kolegama/koleginicama dati podršku”- rekao je Ladišić za Safejournalists.

Hrvatsko novinarsko društvo izjavilo je da je verbalni napad samo jedan od mnogih hrvatskih novinara/ki s kojima se suočio ove godine.

“HND protestuje godinama protiv krajnje neprimjerenog i ponekad sramotnog ponašanja prema novinarima/kama” – rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a. Zovko je nastavio nabrajati incidente kao što su napadi na Živanu Šušak Živković, Ivanu Sivro, Andreu Topić, ekipe HRT-a i Index.hr-a, te dodao – „HND je pozivao državne zvaničnike da reagiraju i javno osude takve incidente, jer bi se u suprotnom takva neprijateljska atmosfera mogla preliti na ulice. Još uvijek nema odgovarajuće reakcije vlasti”.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND-u u osudi prijetnji Matei Dominiković i Ivanu Teskeri, kao i profesorici Markotić. HND je izvijestio o porastu neprimjerenog ponašanja visokih zvanicnika prema novinarima/kama, što je posebno zabrinjavajuće. Njegujući takvu atmosferu uz postojeću nekažnjivost, novinarima/kama se šalje jeziva poruka i podstiču se incidenti poput onoga koji se dogodio 14. oktobra. Mreža SafeJournalists očekuje brzu reakciju i da hrvatske vlasti brzo sankcionišu počinioce ovog incidenta.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 17.10.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.