SafeJournalists

SafeJournalists: Kosovski novinar Shkumbin Kajtazi opet na meti napada

safejournalists:-kosovski-novinar-shkumbin-kajtazi-opet-na-meti-napada

Po drugi put za četiri mjeseca Shkumbin Kajtazi je na meti napada: ovog puta je u njegov automobil pucano kroz polomljen prozor i napravljene su rupe na prednjim i zadnjim sjedištima.

U nedelju, 19. oktobra Shkumbin Kajtazi je pronašao svoj automobil uništen od metaka. On objašnjava za SafeJournalists da se nalazio u blizini kada je čuo „buku“ zbog čega je krenuo da provjeri o čemu se radi. Otkrio je da mu je automobil uništen, a kada je prišao bliže automobilu shvatio je da su zapravo pucnji bili ono što je čuo.

Kajtazi je odmah pozvao kosovsku policiju i ona je pokrenula forenzičku istragu vozila. U izvještaju se navodi da su prozori automobila polomljeni, staklo razbijeno mecima i pronađene su rupe od metaka na vozačevom sjedištu, krovu i zadnjoj strani automobila. I ranije je njegov automobil bio na meti – zapaljen je 10. juna 2020. godine.

U izjavi za SafeJournalists Kajtazi navodi da kao i prethodnog puta i ovaj put vjeruje da je motiv za napad bio upravo posao kojim se bavi. Kajtazi je rekao da ga je javni tužilac obavijestio da je osoba koja je osumljičena za prethodni napad preuzela odgovornost za to djelo, uz tvrdnju da je počinjeno zbog tema o kojima je Kajtazi pisao.

„Ne postoji neko na koga konkretno sumnjam u ovom slučaju, ali sam sasvim siguran da motivi nisu lične prirode“ – rekao je Kajtazi i dodao da je zabrinjavajuće odugovlačenje i nerješavanje slučajeva napada na novinare/ke, jer to dovodi do povećanja broja napada na novinare/ke. „Pozivam policiju Kosova da se ozbiljnije pozabavi napadima na novinare/ke. Pored redovnih postupaka potrebno je da daju prednost ovim slučajevima, jer su napadi na novinare/ke napadi na slobodu govora“ – rekao je Kajtazi.

Udruženje novinara Kosova (AJK), član mreže SafeJournalists, poziva kosovske vlasti da preduzmu odlučne mere i hitno riješe ovaj i sve druge slučajeve napada na novinare/ke.

„Ispaljivanje metaka u Kajtazijev automobil zabrinjavajuće je i neprihvatljivo. AJK smatra da to predstavlja opasnu prijetnju za sve naše kolege“ – rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsednica AJK. „Ovo je drugi put u četiri mjeseca da je Kajtazi na meti. Napadi i prijetnje se preduzimaju u cilju ućutkivanja novinara/ki. Oni ne samo da štete okruženju u kom novinari/ke rade, već ugrožavaju živote svakog novinara/ke na Kosovu“

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8 200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izuzetno je zabrinuta porastom broja napada na novinare/ke Kosova. 10. oktobra se desio nasilni ulazak u prostorije Gazeta Expresa kada su novinari/ke dobili prijetnje smrću, a sada je Kajtazi opet napadnut.Tražimo čvrstu i brzu akciju kosovskih vlasti. Identifikovanje i adekvatno sankcionisanje počinilaca mora poslati vrlo jasnu poruku da su takvi napadi neprihvatljivi.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 19.10.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.