SafeJournalists

SafeJournalists: Opasna kampanja protiv novinara/ki i urednika Novosti i Vida TV

Novinari/ke i urednici Novosti i Vida TV, hrvatski mediji srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, više od mjesec dana su meta huškačke kampanje.

U aprilu 2023. godine list Hrvatski tjednik objavio je članak s potpisom Ivice Marijačića u kojem piše „Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dva Pupovčeva medijska gnezda za specijalni rat protiv Hrvatske“.

U tekstu su pritom objavljena imena svih novinara/ki i urednika nedeljnika Novosti i Vide TV. Ovom izrazito opasnom tekstu prethodila je naslovnica na kojoj je pisalo: „Plenković ovo plaća 600.000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dva gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske“. Napadi su se nastavili i u hrvatskom Saboru. Na nekoliko sjednica čule su se sramotne, opasne i neprihvatljive izjave narodnih poslanika poput Željka Sačića (Hrvatski suverenisti), koji je optužio Novosti za širenje protivhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za podsticanje na terorizam i širenje četništva. Sačića je podržao narodni poslanik  Nikola Grmoja (Most) tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa srpske nacionalne manjine, iznoseći pritom opasnu tezu da bi te novine smjele samo da se bave takvim pitanjima. Predsjedavajući na sjednici parlamenta nije reagovao na ove izjave.

Ni nakon ovoga, kampanja protiv pomenutih medija i njihovih urednika i novinara/ki nije prestala, već se intenzivirala. Poslanica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) nastavila je napad na Novosti i pozvala ministra unutrašnjih poslova da, na osnovu izmena Zakona o prekršajima, pokrene postupak protiv glavne i odgovorne urednice Novosti Andreje Radaka za, kako je rekla, izazivanje netrpeljivosti. Na ovako izuzetno opasnu optužbu reagovao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ), koji je ocenio da je neprihvatljivo pozivati na progon zbog onoga što pišu neke novine.

Huškačka kampanja ni posle ovoga nije prestala, pa je poslanik Marijan Pavliček (Suverenisti) izjavio da Novosti pljuju po temeljima države i da ih finansira Vlada HDZ-a. Tada je poslanik Miro Bulj (Most) rekao da finansiranjem Novosti vlast „baca novac na ljude koji mrze Hrvatsku“, a poslanik Danijel Spajić (Domovinski pokret) zatražio je da se pokrene postupak vraćanja sredstava koja Novosti dobijaju od Savjeta za Nacionalne manjine. Velimir Bujanec je u svojoj emisiji „Bujica“ takođe iz emisije u emisiju širio mržnju prema Novostima.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), kaže: „Retorika koja je iz opskurnog nedeljnika prešla u saborske klupe izuzetno je opasna i predstavlja crtanje meta na čela novinara/ki i njihovih urednika. Interesuje me – ko će preuzeti odgovornost ako se nešto desi novinarima/kama i zaposlenima u Novostima i TV Vida?”

Goran Borković, urednik portala Novosti, rekao je da je nedeljnik Novosti, list koji izdaje Srpsko nacionalno veće, više od mjesec dana izložen sistematskom maltretiranju i medijskom linču sa desne strane političkog spektra. „S jedne strane, opskurni, ali čitani mediji u Hrvatskoj, poput Hrvatskog tjednika, na svojim stranicama objavljuju imena novinara/ki i saradnika/ca Novosti uz kvalifikaciju da su „velikosrbi”, „četnici” i „Jugosloveni”, stavljajući im tako direktnu metu, a sa druge strane, u parlamentu desetak predstavnika radikalno desnih partija uporno ponavlja svoje tvrdnje uz dodatak da Novosti treba ugasiti”. „Pitanje je kada će – a ne da li – takva atmosfera dovesti do fizičkih napada na naše novinare/ke”, zaključio je Borković.

Ovo nije prvi napad na medije srpske nacionalne manjine, ali je možda najopasniji do sada, jer uključuje direktan napad na medije od strane poslanika. Takođe, ovo nije prvi put da Hrvatski tjednik i Velimir Bujanec vode opasnu kampanju na tako gnusan način.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND-u u osudi ove opasne kampanje. Pozivamo institucije u Hrvatskoj da stanu u zaštitu novinara/ki i urednika Novosti i TV Vida, a funkcionere da javno osude ovakvo ponašanje koje, pored novinara/ki i urednika, ugrožava čitavu nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 25. 05. 2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.