Saopštenja

Neefikasna istraga veliki teret države

19 godina nakon ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića, država i dalje nije rasvijetlila ovaj najveći zločin prema novinarima u istoriji Crne Gore. Velika mrlja ostaje na obrazu države zbog izostanka djelotvorne istrage koja bi dovela do nalogodavaca i motiva za ovaj zločin.

Iako je više puta sa najviših adresa ukazivano da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke, javnost je uskraćna za dokaze za takve tvrdnje. Čak je i Komisija za praćenje istraga napada na novinara u posljednjem izvještaju koji je objavljen krajem prošle godine, konstatovala očigledne, ozbiljne propuste i preporučila nadležnim organima naredne korake. Da li su i u kojoj mjeri nadležni postupili u skladu sa preporuka, još je nepoznato.

Predstavnici civilnog sektora i medijske zajednice predložili su i angažman međunarodnih eksperata koji bi pomogli da se ovo ubistvo razriješi, ali i ovim povodom ništa konkretnije nije učinjeno.

Pozivamo Vladu, policiju i tužilaštvo da konačno pokažu spremnost da ovaj zločin, koji se nalazi na listi najstarijih neriješenih ubistava novinara u Evropi, stave u fokus rada i dokažu da iza riječi stoje i djela.

Bez potpunog rasvjetljavanja ovog ubistva nema ni simbolične satisfakcije za porodicu Jovanović i medijsku zajednicu, a Crna Gora ostaje jedna od zemalja koja u svim međunarodnim izveštajima ima balast zbog toga što nije sprovela efikasnu istragu ubistva novinara.

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.