SafeJournalists

SafeJournalists: Novinaru N1 TV iz BiH Vučiću upućene prijetnje smrću

safejournalists:-novinaru-n1-tv-iz-bih-vucicu-upucene-prijetnje-smrcu

Nikola Vučić, novinar N1 TV iz BiH dobio je prijetnje smrću putem društvene mreže, nakon što je objavio komentar na svom Twitter nalogu, a objavljeni su i detalji iz njegovog života i upućene su uvrede njegovoj porodici.

26. maja komentarišući vijest da se Zapadnohercegovački kanton proglasio “korona-free zonom”, novinar Vučić je putem Twittera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism -free´ zone”. Nakon toga su uslijedile prijetnje, pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim “u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i na račun njegove porodice. Vučić je tada ugasio svoj Twitter nalog, a pojedini mediji su izvještavali o detaljima njegovog života koji nisu od javnog interesa.

Udruženje BH novinari, koje je član mreže Safe Journalists, upozorilo je da su prijetnje nasiljem, govor mržnje i uznemiravanje Vučića i njegove porodice neprihvatljivi. Udruženje BH novinara izričito naglašava kako su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivična djela i da neslaganje sa nekim komentarom nikako ne može biti izgovor za ovakvo ponašanje.

– Prijetnje i online nasilje nad novinarima/kama putem društvenih mreža postaje sve učestalije i ozbiljnije. Policija i pravosuđe moraju na njih odgovarati brže i efikasnije kako bi se izbjeglo da BiH uđe u radikalni period bez slobode izražavanja i bez sigurnog okruženja za novinare/ke – rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BiH novinara, Rudić je dodala da zali što TV N1 nije uspijela da zaštiti svog novinara i što ni na jedan način nije reagovala na prijetnje i kampanju koja se vodila protiv Vučiću. Ako mediji nisu voljni da zaštite svoje novinare koji prime prijetnje smrću, onda postoji veliki problem u razumijevaljnu lične odgovornosti u zaštiti bezbijednosti i integriteta novinara/ki, ali i u razumijevanju slobode izražavana generalno.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BiH novinari u osudi prijetnji upućenih Vučiću kao i zastrašivanju njegove porodice. Uznemirujuće je što se po izvještajima Udruženja BiH novinara takve prijetnje povećavaju – u takvom jednom okruženju veća je mogućnost da će doći do stvarnog fizičkog napada. Ovim tražimo od institucija u BiH da djeluju i da zaštite Vučića od daljeg zlostavljanja i prijetnji, da istraže sve incidente i sankcionišu počinioce.

SafeJournalist.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 30.05.2020

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.