SafeJournalists

SafeJournalists: Ekipi TV Klan prijećeno zbog snimanja migranata u Sjevernoj Makedoniji

safejournalists:-ekipi-tv-klan-prijeceno-zbog-snimanja-migranata-u-sjevernoj-makedoniji

Novinaru TV Klan Furkanu Saliu i kamermanu Ibrahimu Mamutu prijetio je čovjek koji je presreo njihov automobile i tražio da snimke migranata koje su snimili par sati ranije izbrišu.

Sali i Mamut su 27. maja bili u blizini sela Vaksince kako bi snimili veliku grupu migranata koja se kretala u tom podrućju. Kako su saopštili, u povratku za Skoplje njihov automobile je presrelo drugo vozilo koje im je presjeklo put. Iz auta je izašao muškarac koji im je prijetio da će im napraviti veliki problem ako objave snimak. Tražio im je da izbrišu material, a novinari su odbili da to urade, nakon čega je muškarac otišao. Oni su prijavili slučaj policiji.

“Čovjek je vjerovatno u međuvremenu shvatio da je pogriješio i izvinio nam se”, rekao je Furkan Saliu. “Odlučio sam da prihvatim izvinjenje, ali sam slučaj prijavio policiji i Udruženju novinara Makedonije. Bitno je da institucije procesuiraju ovaj slućaj, ne zbog mene već da bi se spriječile prijetnje novinarima/kama u budućnosti”, dodao je.

Mladen Čadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije osuđuje prijetnje upućene Saliju i Mamutu i traži od Ministarstva unutrašnjih poslova da hitno identifikuje osobu koja je prijetila novinarima i da za ovaj slučaj podnese odgovarajuće krivične prijave Javnom državnom tužilaštvu. “Ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema u identifikovanju počinioca, jer je policiji poznat broj registracionih tablica njegovog automobile”, rekao je on. Čadikovski još jednom podsjeća javnost da je cenzura Ustavom zabranjena, a prijetnje novinarima/kama su potpuno neprihvatljive i smatraju se krivičnim djelom.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju novinara Makedonije u zahtijevu za brzom i efikasnom istragom. Pozivamo sve nadležne organe da djeluju u skladu sa najboljim praksom, da iskoriste dokaze koje su priložili novinari i da osiguraju adekvatno sankcionisanje počinioca. Takođe dodajemo da je opasna vožnja koju je osumljičeni demonstrirao jedan vid zastrašivanja i kao takvu je treba tretirati u postupku.

SafeJournalist.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 29.05.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.