SafeJournalists

SafeJournalists: Nadležni organi u Srbiji hitno da zaustave linč novinara

Protiv novinarke televizije N1 Vanje Đurić i novinara televizije Nova S Željka Veljkovića danima unazad vodi se orkestrirana kampanja zbog objavljenih komentara  na društvenoj mreži X. Situacija je kulminirala kada je na mreži X javno podjeljen broj telefona Vanje Đurić tako da je maltretiranje i proganjanje novinarke nastavljeno pozivima i porukama putem telefona.

Nepoznata osoba objavila je 15. januara na društvenoj mreži X snimak na kom maloljetna djevojčica u narodnoj nošnji pjeva pjesme posvećene Kosovu na javnom događaju. Vanja Đurić je na tu objavu ostavila komentar: „Kako je tako mala, a zvuči kao neka staramajka iz kosovskog ciklusa“, dok je Željko Veljković napisao: „Opštenarodni povratak u srednji vijek“, nakon čega je uslijedila kampanja protiv dvoje novinara predvođena političarima iz vlasti i opozicije. Novinari su na društvenim mrežama dobili gomilu uvredljivih komentara koji su sadržali govor mržnje i prijetnje, a pozivalo se i na protjerivanje novinara iz Srbije. To što dolaze iz kritički orjentisanih medija izazvalo je posebne uvrede, prijetnje i govor mržnje.

Vanja Đurić je nakon toga obrisala naloge na društvenim mrežama, a ono što je srž incidenta je neovlašćeno objavljenje njenog broja telefona na društvenoj mreži X uz poziv korisnicima da se obrate novinarki i kažu šta misle o njenom komentaru, tako da je proganjanje nastavljeno putem telefona.

U tvitu je navedeno sledeće:  ,,Evo broja telefona Vanje Djurić koja je pljuvala našu Pavlinu pa joj recite šta mislite o njoj pošto je izbrisala tviter…“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje ove prijetnje i javno objavljivanje broja telefona Vanje Đurić. Slučaj je prijavljen Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i NUNS od nadležnih organa očekuje da u najkraćem roku preduzmu sve potrebne radnje kako bi prestala hajka na novinare i time pokažu da su ovakve kampanje proganjanja nedopustive.

,,Nedopustivo je da u 2024. godini moramo da se bavimo lekcijama iz tolerancije na različita mišljenja i podsjećamo građane/ke i političare/ke da moraju da razumiju i prihvate da ljudi imaju različita mišljenja, a posebno ne smijemo da dopustimo da novinari/ke bivaju targetirani i proganjani zbog svojih stavova. Posebno su na djelu političari i predstavnici vlasti koji umjesto da osude govor mržnje i pošalju poruku tolerancije, oni svojim izjavama podstiču dalje uvrede i prijetnje. Najoštrije osuđujemo napade na novinare N1 i Nove S, a od nadležnih organa očekujemo da zauzmu oštar stav i spriječe dalje napade na novinare”, kaže Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi izrečenih prijetnji i govoru mržnje, i od nadležnih organa traži da preduzmu sve mjere i radnje iz svojih nadležnosti kako bi ovakva targetiranja i prijetnje učinili nedopuštenim. Mreža ponovo poziva predstavnike svih političkih stranaka da prestanu sa podsticanjem napada na novinare/ke svojom retorikom i da se u svojim obraćanjima vode demokratskim načelima.

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

 

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 18.01.2024.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.