SafeJournalists

SafeJournalists: Institucije da sankcionišu osobu koja je napala novinara Furkana Saliua u Sjevernoj Makedoniji

Furkana Saliua, novinara iz Sjeverne Makedonije, juče je u gradu Kičevu fizički napala Vesna Jakimovska, izvršna agentica.

Izvršiteljka Vesna Jakimovska napala je novinara Furkana Saliua, dok je uzimao izjavu od nje. Novinar je zadobio povrede ruke i oštećen mu je mikrofon. Saliu je sa lica mjesta pozvao policiju i kasnije dao izjavu u policijskoj stanici. O ovom događaju je obavješten i tužilac iz Kičeva i odmah su preduzete radnje da se slučaj rasvijetli.

Policija je juče privela Jakimovsku, nakon što je izvršila i drugi fizički napad, ovog puta na policajca u policijskoj stanici. Na osnovu zvaničnih informacija Ministarstva unutrašnjih poslova, pokušala je da uništi zvaničnu dokumentaciju o napadu na Saliua.

„Nasilje nad novinarima/kama i medijskim radnicima/cama je neprihvatljivo. Želim da istaknem da je prema novim izmjenama i dopunama člana 144. Krivičnog zakonika, napad na novinara/ku ili medijskog radnika/cu dok obavlja svoju profesionalnu dužnost predstavlja krivično djelo i Ministarstvo unutrašnjih poslova i državno tužilaštvo dužni su da postupe po službenoj dužnosti. Brzo reagovanje institucija u ovom slučaju ohrabrujuće je ne samo za kažnjavanje počinioca, već i za demotivisanje budućih napada na integritet novinara/ki”, rekao je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže i izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije (UNM).

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNM-u i poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji da sprovedu brzu istragu i kazne napadačicu.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 22.03.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije