SafeJournalists

SafeJournalists: Detonacija ispred kuće albanskog novinara

safejournalists:-detonacija-ispred-kuce-albanskog-novinara

Eksplozivna naprava aktivirana je na kapiji albanskog novinara Eldiona Ndreke dok su njegovi roditelji, supruga i dvije ćerke bili kod kuće. Srećom niko nije povrijeđen.

30. oktobra 2020. godine, pola sata nakon ponoći, eksplozija je potresla kuću Eldiona Ndreke, lokalnog reportera i novinara News24, ključnog dvadesetčetvoročasovnog informativnog kanala u Albaniji. U trenutku eksplozije Ndreka je bio kod kuće sa porodicom. Eksplozija je prouzrokovala samo materijalnu štetu. Na snimcima sigurnosnih kamera vidi se kako osoba izlazi iz automobila, stavlja eksploziv i brzo napušta lokaciju. Policija i istražna jedinica bili su na mjestu događaja u gradu Leza i nastavljaju da istražuju okolnosti događaja, rade na identifikaciji i privođenju počinioca. Do sada niko nije uhapšen.

„Ovo je ozbiljan incident. Živim u kući sa roditeljima, suprugom i dvije kćerke. Događaj je šokirao moju porodicu, posebno ćerku koja se probudila plačući i vrišteći. I mene je bilo strah”. Rekao je Elidon Ndreka u izjavi za Glas Amerike. Dodajući da je već dugi niz godina lokalni izvještač i novinar, Ndreka je sugerisao da „jedina indikacija može biti posao koji radim. Ali ne znam na koga da uperim prstom. Imam puno povjerenje da će to biti otkriveno na osnovu dokaza i sigurnosnih kamera čiji je snimak zaplijenila policija “.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists iz Albanije istakla je ozbiljnost incidenta: „Ovo je napad na jednog novinara, ali i napad na već urušenu slobodu medija u Albaniji. Za institucije reda je najvažnije da temeljno istraže napad. Brzo izvođenje počinilaca pred lice pravde daće jasnu poruku uperenu ka osiguravanju bezbijednosti svakog novinara/ke i medijskog radnika u Albaniji “.

Mreža SafeJournalists šokirana je napadom na Ndreku i upozorava na ozbiljnost ovog incidenta koji je mogao da povrijedi ne samo novinara, već i njegovu mladu porodicu. To je opasno upozorenje koje traži preduzimanje ozbiljnih mjera kako bi se osigurala bezbjednost Ndreke i njegove porodice i istražila, identifikovala i sankcionisala osoba koja je podmetnula eksploziv ispred njegove kuće. Ako se istragom dođe do zaključka da počinilac nije djelovao sam, bilo bi neophodno identifikovati i sankcionisati one koji su naredili ovaj napad. Poruka albanskim vlastima je vrlo jasna: morate što pre riješiti ovaj slučaj i kazniti odgovorne za to. Mreža SafeJournalists obavijestiće relevantne nacionalne i međunarodne organizacije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 30.10.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.