SafeJournalists

SafeJournalists: BiH novinar Gluhić fizički napadnut od strane političara Spahića

safejournalists:-bih-novinar-gluhic-fizicki-napadnut-od-strane-politicara-spahica

Novinara lokalnog javnog servisa RTV Zenic Sinana Gluhića, fizički je napao Sulejman Spahić, član političke partije A-SDA. Napadu su prethodile višednevne prijetnje i uvrede članova rukovodstva A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebook-a.

Gluhića je u petak 5. juna, dok je bio na putu do posla, fizički napao Spahić. Gluhić je, pred svjedocima, primio prijetnje smrću od Spahića nakon čega je zadobio udarac u vrat i lice. Slučaj je zabilježen i prijavljen policiji, kao i prijetnje koje je Gluhić primio u prethodnom periodu. Istog dana, politička partija A-SDA je izdala saopštenje u kom negira napad. Policijska uprava Zenica pokrenula je istragu i uzela izjave od obje strane, a slučaj će biti proslijeđen tužilaštvu. Saopšteno je da je zatražena 24-satna zaštita za Gluhića.

Udruženje BiH novinari, koje je član mreže SafeJournalists, oštro osuđuje prijetnje i fizički napad na Gluhića i traži hitnu istragu ovog incidenta kao i sankcionisanje Spahića.

– Neprihvatljivo je da bilo koja osoba, a posebno političke partije i njeni članovi koriste silu protiv novinara/ki – psihičku, fizičku, online ili van mreže. Napad na Gluhiča je pravi slučaj zloupotrebe političke moći i kršenje temeljnih načela slobode medija – rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BiH novinari– Novinari/ke RTV Zenica, kao i drugi mediji, već dugo se suočavaju sa političkim pritiscima i prijetnjama od strane zvaničnika političkih partija opštinskih i kantonalnih vlasti. To mora prestati.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BiH novinari u osudi fizičkog napada na Sinana Gluhića. Pozdravljamo brzu reakciju policije u Zenici i očekujemo detaljnu istragu ovog napada i prijetnji koje su mu prethodile. Takvim pristupom i izricanjem adekvatne kazne vlasti u Zenici moraju pokazati da prijetnje i fizički napadi na bilo koga nisu prihvatljivi, posebno ne na novinare/ke od strane političara. Pozivamo političare ne samo da se suzdrže od vršenja pritiska i napada na novinare/ke, već da otvoreno i nedvosmisleno osude takvo ponašanje njihovih kolega i smartaju ih odgovornim.

Mreža SafeJournalist će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.06.2020

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.