SafeJournalists

Regionalna Platforma: Osuđujemo verbalni napad na istraživačke novinare iz Sjeverne Makedonije

regional-platform:-we-condemn-verbal-threats-on-investigative-journalists-in-north-macedonia

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje pritiske na novinarku Laboratorije za istraživačko novinarstvo (IRL) Maju Jovanovsku. Verbalni pritisci i uznemiravanja uslijedili su nakon što je IRL objavio istraživačku priču vezanu za nedavne građevinske radnje u kvartu „Taftalidze“ u Skoplju.

Tokom vikenda, vlasnik građevinske kompanije „Nastel“ – Zoran Azmanov poslao je Jovanovskoj pisane poruke u kojima je naznačio kako je „trebalo“ da izvještava o problemima u vezi sa izgradnjom. Ove maltretirane poruke poslate su na telefonski broj Jovanovske ubrzo nakon objavljivanja IRL priče o uništavanju naselja Taftalidze od strane građevinskih kompanija.

Pored toga, prošle nedelje je dobila prijetnju putem telefona tako što joj je neko puštao zvukove eksplozije. Telefonski broj s kojeg je poslata zvučna poruka poznat je Ministarstvu unutrašnjih poslova, a sadržaj te poruke jasno govori o pokušaju zastrašivanja i uznemiravanja novinara iz IRL-a.

Mladen Čadikovski, predsjednik Udruženja novinara Makedonije osudio je ove prijetnje i pozvao vlasti da istraže slučaj. „Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo da se ozbiljno uključe u rasvjetljavanje ovih prijetnji i otkrivanje identiteta osobe koja je prijetila Jovanovskoj putem telefona. Institucije mogu spriječiti buduće nasilje nad novinarima samo strogim sankcionisanjem napada i prijetnji “, rekao je Čadikovski.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara podržava AJM u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i apeluje na javnost, građane i poslovnu zajednicu da novinari ne trebaju da budu meta napada zbog obavljanja svog posla. Institucije, a prije svega pravosuđe, trebaju što prije procesuirati prijetnje i napade na novinare kako bi zaštitili demokratiju u zemljama Zapadnog Balkana.

Podsjećamo da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava. Platforma će obavijestiti sve evropske institucije o ovom incidentu i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti medijske slobode i sigurnosti novinara u Sjevernoj Makedoniji.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 31.12.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore