SafeJournalists

Novinarska udruženja u regionu osudila Dmitrovićev napad na NUNS

reagovanje

Sindikat medija Crne Gore, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova i Udruženje novinara Makedonije najoštrije osuđuju neprimjerene medijske pritiske na Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS),  na njegove članove i najuže rukovodstvo.

Posljednji u nizu neprimjerenih napada desio se u ponedjeljak, 16. maja, kada je direktor i glavni i odgovorni urednik “Večenjih novosti” Ratko Dmitrović članove NUNS –a proglasio  „simpatizerima ustaške Hrvatske“, a  Jovanu Gligorijević,  članicu Izvršnog odbora NUNS-a, optužio za “kroatofilstvo” samo zato što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portalu.

Novinarska udruženja iz regiona smatraju nedopustivim korištenje govora mržnje i huškanja u javnoj komunikaciji uopšteno, a posebno je neprimjereno da takav govor koriste novinari ili urednici, koji imaju posebna etička pravila i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ.  Budući da je Dmitrović na čelu uticajnog srbijanskog dnevnika čiji je djelimični vlasnik država Srbija, njegov huškački govor ima naročitu  težinu i  zahtjeva javnu osudu srbijanske medijske zajednice i adekvatno reagovanje  državnih institucija Srbije.

Novinarska udruženja iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije i Kosova iskazuju punu solidarnost sa članovima NUNS –a,  daju im punu podršku u borbi za slobodno, odgovorno i etičko novinarstvo – lišeno svake mržnje i posvećeno demokratskim vrijednostima.

Sindikat medija Crne Gore

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.