SMCG obilježio Svjetski dan slobode medija

smcg-obiljezio-svjetski-dan-slobode-medija

Kancelarija Sindikata medija Crne Gore (SMCG) biće mjesto u koje u svakom trenutku mogu da dođu svi crnogorski novinari i medijski radnici, a posebno članovi sindikata, koji imaju bilo kakve probleme ili nedoumice u vezi ostvarivanja njihovih radnih prava, kazao je potpredsjednik SMCG Radomir Kračković na konferenciji za novinare.

Sindikat medija održao je, povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija, prvu konferenciju za medije u svojim kancelarijama u Njegoševoj ulici 7/2.

“Pozivamo sve novinare i medijske radnike da nam se obrate a mi ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, pokušati da im pomognemo”, istakao je Kračković.

On je upoznao medije sa projektima koje trenutno sprovodi SMCG. Kako je rekao, od prvoga januara ove godine, Sindikat medija učestvuje u velikom regionalnom projektu pod nazivom “Zapadnobalkanska regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara”.

“Cilj ovog projekta je da poboljša ambijent za rad medija i novinara u regionu i samo stanje slobode medija, koje se godinama i u izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija prepoznaje kao jedan od glavnih izazova u evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana”, naglasio je Kračković.

Prema njegovim riječima, SMCG učestvuje i kao partner u projektu “Marginalizovani od sistema –  ne više”, koji sprovodi NVO Građanska alijansa.

“Cilj projekta je evidentiranje kršenja prava tri velike grupe građana: radnika, potrošača i pacijenata i njihovo otklanjanje”, objasnio je on i dodao da  je u okviru projekta formiran i Građanski institut kao krovno tijelo. Institutu se, kako je rekao, mogu obratiti svi radnici, potrošači i pacijenti koji smatraju da im je prekršeno ili uskraćeno neko od njihovih prava.

Predsjednica Sindikata, Marijana Camović kazala je kako je Svjetski dan slobode medija prilika da ponovimo da o slobodi medija ne može biti riječi dok oni koji te medije čine, a to su zaposleni u njima, rade u uslovima siromaštva, korupcije i straha.

„Zaposleni koji ne prima zaradu, koji ne može da živi od svog rada, nije slobodan, nije objektivan i dok se bori za golu egzistenciju ne može da se bori i za pravo javnosti da bude informisana“, navela je Camović.

Za takvo stanje, kako je dodala,  krivi su vlasnici i oni koji finansiraju medije, bez obzira da li je riječ o medijma koje finansira država, opštine ili privatnici.

„Svi oni, nažalost, samo vode biznis i svoje bitke, nemaju poštovanja prema novinarstvu koje je nekad bilo ugledna profesije, a ni javni interes im nije vodilja. Pričom da su svi zaposleni zamjenjljivi samo produbljuju strah i obeshrabruju i one rijetke koji bi se usudili da dignu glas protiv loših uslova rada. Moramo im jasno reći da boljih od onih koji već rade u medijima nema ili neće da se bave ovom profesijom. Mogu nas zamjeniti ali samo sa lošijima od nas“, zaključila je Camović.