SafeJournalists

Policija da reaguje i zaštiti Dina Jahića

policija-da-reaguje-i-zastiti-dina-jahica

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova traži hitnu reakciju nadležnih organa u pronalaženju i kažnjavanju osoba koje su u prethodnih nekoliko dana upućivale prijetnje smrću kolegi Dinu Jahiću glavnom i odgovornom uredniku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Dino Jahić i njegove kolege i koleginice iz redakcije Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u prethodnih deset dana kontinuirano su izloženi uvredama koje su u jednom momentu prerasle u ozbiljne prijetnje smrću. Osim negativnih komentara, vulgarnih uvreda, poruke sadrže i govor mržnje na račun imena i porijekla kolege Jahića, ali i ekplicitne prijetnje smrću npr. “da mu treba napraviti promaju u lobanji”.

Ova situacija u kojoj se našao kolega direktna je posljedica obraćanja predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe.

“NUNS godinama zahtijeva od svih aktera političke scene da prestanu sa prijetnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i prijetnje na društvenima mrežama, a nerijetko i napade na novinare“, rekao je ovim povodom Slaviša Lekić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbjednosti novinara zahtijeva da policija i tužilaštvo identifikuju i sankcionišu osobe koje su prijetile kolegi Jahiću u što kraćem vremenskom roku jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je registrovalo ovaj slučaj kao 18 napad na novinare u 2018. godini.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.08.2018.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.