SafeJournalists

Novinarka iz Hrvatske napadnuta nakon Parade ponosa

Pixabay

Tea Paponja, novinarka novina “24 sata”, fizički je napadnuta na Marulićevom trgu u Zagrebu 3. jula, nakon održane Parade ponosa.

Nakon Parade ponosa, Tea Paponja stigla je na Marulićev trg oko 22:30 i primijetila policijska vozila i nekoliko policajaca kako stoje oko grupe mladića i dvije djevojke. Od okupljenih je čula da ova grupa spaljuje LGBT zastavu. Prišla je policajcu i predstavila se kao novinarka te ga pitala šta se dogodilo, ali on je samo tražio od nje da se udalji. Nakon toga je stala sa strane i fotografisala događaj. Ubrzo joj je prišao jedan od mladića u društvu djevojke i rekao: “Zašto fotografišeš moju djevojku, k….?” Kada je odgovorila da je novinarka i spomenula paljenje zastave, rekao je da njegova djevojka nije zapalila zastavu.

Nakon toga djevojka, koja je vrijeđala novinarku, zaletjela se prema njoj i udarila je šakom u glavu u prisustvu policije. Novinarka Paponja se branila, a okupljeni su ih razdvojili i tek tada je policija opkolila huligane i čuvala ih do dolaska policijskog kombija. Policija je reagovala i uhapsila napadačicu.

Nakon napada, Tea Paponja dala je izjavu u policiji i Hitna pomoć ju je pregledala. Rekla je da još uvijek nije procesuirala šta joj se tačno dogodilo i dodala: “Nadam se da će institucije djelovati u skladu sa zakonom i da će djevojka koja me je napala biti osuđena.”

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), rekao je: „Ovo je dokaz ambijenta u kojem rade naše kolege i koleginice, i ne zaboravimo da rade u atmosferi u kojoj se novinari/ke i mediji optužuju da su krivi za sve. Država mora stati u kraj tome i reagovati na problem. Vrijeme je da oni koji se usuđuju napasti novinare/ke samo zato što rade svoj posao budu svjesni da će odgovarati za svoje postupke. Novinarska profesija je u javnom interesu i tako će i ostati.”

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND-u u osudi napada na novinarku Teu Paponja. Iako je policija reagovala, SafeJournalists mreža očekuje da će počinioci biti sankcionisani. Takođe, molimo institucije da zaštite svoje građane/ke i novinare/ke i pošalju jasnu poruku javnosti da je takvo ponašanje neprihvatljivo, kako se ovakve stvari ne bi ponovile.

Mreža SafeJournalists informisaćet relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 06.07.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.