Aktivnosti

Potenciran značaj reakcija domaćih i međunarodnih organizacija

Obuka o zaštiti bezbjednosti novinara/ki, u organizaciji Sindikata medija Crne Gore i Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, održana je 26. i 27. juna u Budvi.

Obuka je okupila oko 15 učesnika i učesnica, među kojima dominantno članove Glavnog odbora Sindikata medija i novinare i novinarke koji će stečeno znanje moći da primijene u praksi.

Lokalni ekspert, advokat Dalibor Tomović, učesnicima/cama je predstavio zakonodavni okvir u oblasti zaštite novinara. Tomović je uz studiju slučaja pokazao i primjere (ne)efikasnosti istraga napada na novinare/ke i/ili medije. Konsultantkinja Savjeta Evrope, Flutura Kusari, govorila je o značaju pravovremenog odgovora domaćih i međunarodnih organizacija, različitim vidovima napada na novinare i kako ih prepoznati, ali i o rastu broja SLAPP tužbi (strategijske tužbe čiji je cilj zastrašivanje).

Posebno interesovanje učesnika i učesnica vladalo je za konkretno institucionalno iskustvo žrtve napada, koje je predstavio novinar Tufik Softić.

Ova obuka je druga koju Sindikat medija Crne Gore, u saradnji s Programskom kancelarijom Savjeta Evrope u Crnoj Gori, sprovodi u okviru programa JUFREX 2.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.