SafeJournalists

Kosovo: Grupe za slobodu medija pozdravljaju odluku suda o odlaganju oduzimanja poslovne dozvole TV Klan Kosova

SafeJournalists mreža pridružila se međunarodnim organizacijama za slobodu medija u pohvalama sudske odluke kojom se odlaže oduzimanje poslovne dozvole Klan Kosova. 

Dolje potpisane međunarodne organizacije za slobodu medija danas pozdravljaju sudsku zabranu kojom se odlaže oduzimanje poslovne dozvole Klan Kosova, što je važna pravna odluka koja blokira pokušaj vlade da zatvori najveći privatni televizijski kanal u zemlji.

Sudije Privrednog suda u Prištini su 2. avgusta 2023. presudile protiv odluke Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine da suspenduje sertifikat o poslovanju TV kanala, što je moglo da dovede do povlačenja dozvole za emitovanje i ukidanja emitovanja te televizije na Kosovu.

Usred negodovanja nacionalnih, regionalnih i međunarodnih grupa za slobodu medija i novinara/ki, kao i međunarodnih organizacija i zapadnih ambasada, Klan Kosova se žalio na odluku Ministarstva bez presedana i tražio zabranu od suda.

Naše organizacije pozdravljaju ovu važnu odluku i pohvaljuju nezavisnost sudija, koje su presudile u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija. Sada apelujemo na vladu da se ne žali na presudu i upozoravamo da bi to ugrozilo već oštećene akreditive za slobodu štampe.

Svako konačno zatvaranje Klan Kosova od strane vlade nanijelo bi najveći udarac slobodi štampe i medijskom pluralizmu na Kosovu od nezavisnosti zemlje i umanjilo bi povjerenje u nastavak napretka, što su naše organizacije primjetile ranije ove godine.

Dalje pozivamo Nezavisnu komisiju za medije (IMC), kosovski medijski regulator, da odloži bilo kakvu odluku o dozvoli za emitovanje Klan Kosova dok se ne okončaju svi pravni postupci po ovom pitanju.

Takođe, pozdravljamo nedavni čin solidarnosti sa Klanom Kosova koji je demonstrirao veći dio medijske zajednice u zemlji tokom bojkota konferencije za štampu ministarke Rozete Hajdari. Nedavni činovi pritiska zvaničnika na novinare/ke i aktiviste/kinje koji podržavaju Klan Kosovo samo pokreću dodatna pitanja o posvećenosti administracije slobodi medija.

Naše organizacije nastaviće da pažljivo prate i reaguju na buduća dešavanja koja se tiču Klan Kosova i pozivaju na kontinuirano angažovanje zapadnih ambasada i međunarodnih organizacija po ovom pitanju, kako bi se osiguralo da pozitivnom napretku u slobodi medija na Kosovu ne bude zadat težak udarac.

 

Potpisnice:

ARTICLE 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporteri bez granica (RSF)

SafeJournalists mreža

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.