SafeJournalists

Koalicija i Safejournalists mreža: Hitno procesuirati autore opasnih prijetnji novinarima/kama Danasa

Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža zahtjevaju od nadležnih organa Republike Srbije da pod hitno preduzmu akciju i otkriju ko je uputio prijetnje listu Danas i novinarima/kama.

Organi gonjenja Republike Srbije su do sada mnogo puta dokazali da su u stanju da promptno pronađu osobe koje upućuju prijetnje smrću. To su najčešće dokazivali kada prijetnje stižu predstavnicima vlasti. Insistiramo da veoma opasna praksa nekažnjavanja napadača na novinare/ke i medijske radnike/ce bude okončana i da zakoni važe jednako za sve. Nekažnjavanje ovakvih prijetnji podstiče počinioce da ih i realizuju.

Ton prijetećeg imejla koji je upućen na službenu adresu glavnog urednika Danasa nije pojedinačna impulsivna akcija, već izuzetno opasna promišljena aktivnost koja se fokusira na imena novinara/ki i redakcije.

Izražavamo punu solidarnost sa redakcijom lista Danas i novinarima/kama kojima se prijeti da će doživjeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo”, čije su novinare/ke i zaposlene, kao i dvojicu policajaca – u napadu na redakciju 2015. godine – pobili islamski fundamentalisti.

Opravdano strahujemo da je riječ o veoma ozbiljnoj namjeri da se organizuje teroristički čin i da redakcija i novinari/ke budu mete napada.

Sve ovo je logična posledica atmosfere nasilja koja se sistemski stvara, kao i širenja militantne nacionalšovinističe atmosfere koju produkuje režim i društvena “elita”.

Pozivamo javnost da se solidariše sa redakcijom lista Danas i napadnutim novinarima/kama.

Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža će sa ovim prijetnjama upoznati i međunarodnu javnost.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 6. novembar 2022.

Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija)

i

Safejournalists mreža (Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore i Udruženje novinara Kosova)

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.