SafeJournalists

Albanska policija u Tirani napala dvoje novinara

Pixabay

27. jula u 12:30 časova, nakon što nisu uspjeli da zadrže osumnjičenog kriminalca, albanska policija je u Tirani napala novinara televizije “News 24” Ergjysa Gjencaja i odgurnula njegovu koleginicu Klodianu Lalu.

Nekoliko policajaca, bez policijske uniforme, zaustavili su automobil u kojem se nalazio osumnjičeni, ali nijesu uspjeli da ga zadrže. U isto vrijeme je na mjesto događaja stiglo i službeno vozilo televizije “News 24” koje je obilježeno sa svih strana logoima televizije. Iz automobile su izašli novinari Gjencaj i Lala, a kako se pokušaj hapšenja završio neuspješno, policajci su se okrenuli protiv njih. Na snimku, koji je objavljen na internetu, se vidi kako jedan od njih oduzima telefon Gjencaju koji je oboren na zemlju. Kada je Lala počela da se buni zbog takvog ophođenja, muškarac u civilu za kog se vjeruje da je policajac ju je odgurnuo.

Gjencaj je za BIRN kazao da su mu policajci nekoliko minuta držali spuštenu glavu i provjeravali džepove.

„Radio sam kao novinar koji izvještava o policiji poslednjih 20 godina. Ovo je prvi put da mi se ovako nešto dogodilo”, rekao je Gjencaj za BIRN.

Lala, poznata reporterka koja izvještava o kriminalu, je kazala da su se oboje slučajno našli na licu mjesta kada se desio pokušaj hapšenja.

“Predočila sam im da zaustavljaju novinara”, kazala je Lala i naglasila da policajci nisu mogli a da ne vide logo televizije na njihovom automobilu.

U saopštenju za javnost Tužilaštva u Tirani potvrđeno je da se u saradnji sa Službom za unutrašnje poslove i žalbe u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodi dubinska provjera u vezi ovog incidenta.

Ovo nije prvi put da su novinari/ke meta napada od strane policije u Albaniji. U toku 2020. godine Mreža SafeJournalists je zabilježila 7 slučajeva u kojima su novinari/ke tokom vršenja radnog zadatka bili neopravdano pritvarani ili zlostavljani od strane policije.

Istraživačica Mreže SafeJournalists, Blerjana Bino, kazala je da “ postoji veliki rizik da napadi na novinare/ke koji izvještavaju sa terena postanu nova normalnost u Albaniji, jer policijski službenici ne pokazuju potrebni osjećaj prema dužnosti novinara/ki da izvještavaju o događajima i informišu javnost”.

„Vlasti obično osude ovakve incidente, ali nakon toga slijedi ograničavanje detaljne istrage i nedovoljna transparentnost u pogledu napretka istraga napada na novinare/ke“, kazala je ona.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, iskazuje solidarnost sa kolegama u Albaniji i osuđuje napad na televizijsku ekipu. Tražimo jasnu osudu ovog napada na novinare od strane zvaničnika policije. Mreža SafeJournalists takođe očekuje da će vlasti u Albaniji voditi transparentnu istragu o ovom slučaju.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 27.07.2021.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Komentari su onemogućeni.