Saopštenja

Hitno procijeniti bezbjednost koleginice Jovanović

Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje ugrožavanje bezbjednosti novinarke dnevnog lista “Vijesti” Jelene Jovanović navodnim „demantijem“ koji je stigao od pritvorenika Marija Miloševića, osumnjičenog za dva ubistva. Zahtijevamo od nadležnih organa da pod hitno rasvijetle sve okolnosti ovog događaja, kao i da urade hitnu procjenu bezbjednosti koleginice Jovanović.

Od Advokatske komore Crne Gore tražimo pokretanje postupka protiv Miloševićeve advokatice Natalije Karadžić u kome bi se utvrdilo da li je, pronošenjem takvog pisma, postupila u skladu sa etikom i pravilima struke i ugrozila bezbjednost novinarke.

Jovanović je nedavno, u vidu reagovanja na objavljeni tekst, dobila pismo koje je potpisao pritvorenik Milošević, preko svoje advokatice Karadžić. Advokatica Karadžić 28. jula je na službenu mejl adresu novinarke i redakcije u kojoj radi poslala mejl, koji je nazvala demantijem, a u kom osumnjičeni za izvršenje dva ubistva navodi gdje novinarka stanuje, insinuirajući da Jovanović stan otplaćuje pišući tekstove o njemu. Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, te navode protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije jer informacija o tome gdje stanuje nije javna.

Apelujemo na institucije sistema da posebno budu efikasne i obazrive kada je u pitanju zaštita novinara koji izvještavaju o osjetljivim temama, poput kriminala i korupcije. Novinarka Jovanović je i ranije bila meta napada a ovakvo zastrašivanje ima za cilj jedino da se ona pokuša spriječiti u obavljanju svog posla.

Samo tokom 2021. godine Sindikat medija je, preko mreže SafeJournalists.net, zabilježio čak 13 incidenata i napada na štetu zaposlenih u medijima i mislimo da je krajnje vrijeme da nadležne državne institucije učine sve što je u njihovoj moći da atmosfera nekažnjivosti prestane.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.