Projekti

Činjenicama protiv tužbi

cinjenicama-protiv-tuzbi

Povećanje profesionalnih standarda i odgovornosti novinara u Crnoj Gori glavni je cilj jednogodišnjeg projekta „Činjenicama protiv tužbi“, koji finansira Ambasada SAD u Crnoj Gori, a sprovodi SMCG u saradnji sa partnerima iz Agencije Mina. Cilj je i stvaranje sigurnog i bezbjednog okruženja koje osigurava slobodu novinarima da rade svoj posao i generalno veći nivo slobode medija.

SMCG i Mina će se tokom trajanja projekta dodatno truditi da povećaju povjerenje javnosti u medije i novinare/ke, jer ćemo raditi na tome da se poštuju profesionalni standardi i razvija odgovorno novinarstvo.

Edukacijom novinara/ki-članova/ica Sindikata, želimo da omogućimo kvalitetan monitoring slučajeva povrede časti i ugleda pred crnogorskim sudovima, koji će potom biti analizirani od strane medijskih i pravnih eksperata iz ove oblasti, uz jasne smjernice daljeg razvoja odgovornog novinarstva. Taj dio projekta je počeo još u februaru i to ekspertskom obukom 11 novinara i novinarki koji su se javili na javni poziv i nakon obuke postali monitori koje će SMCG angažovati na praćenju suđenja u crnogorskim sudovima. Monitoring slučajeva povrede časti i ugleda u kojima su tuženi novinari, novinarke i mediji i analiza pravosnažnih presuda nastalih od 2011. godine kada je u Crnoj Gori ukinuta kleveta kao krivično djelo, daće detaljan uvid u problematiku o kojoj se, smatramo, ne govori dovoljno i argumentovano.

Tokom trajanja ovog projekta radićemo i na edukaciji građana, uz publikovanje serije tekstova o značaju stvaranja sigurnog i bezbjednog okruženja za novinare/ke, otpornog na cenzuru i auto-cenzuru, koji će biti djelo novinarske agencije „Mina“.

Možda vam se dopadne

Više iz:Projekti

Komentari su onemogućeni.