Aktivnosti

Zaustaviti formiranje Televizije Berane

zaustaviti-formiranje-televizije-berane

Većina zaposlenih i menadžment radija Berane protiv su osnivanja Televizije Berane koje se, kako nezvanično saznajemo, pominje kao ideja u Opštini Berane. To je saopšteno tokom posjete predstavnika Sindikata medija Crne Gore svojim članovima u beranskom Radiju.

Zaposleni u ovom lokalnom javnom emiteru već godinama su u najtežoj situaciji od svih medija zbog velikog duga za plate i doprinose. Iz Opštine su, nakon sastanka s predstavnicima SMCG u maju ove godine, djelimično ispunili obećanje i smanjili dug sa devet na sedam plata, a obećano je da će do kraja godine, preko rebalansa budžeta, taj dug biti smanjen na četiri plate.

Ipak, u međuvremenu su u opštini odlučili i da krenu u osnivanje Televizije Berane. Posebno je problematično što su zaposleni u radiju kao i menadžment potpuno neinformisani o tome šta se sprema. Oni kažu da nisu protiv daljeg razvoja i jačanja njihovog medija, ali da brinu za opstanak i pitaju se – kako će opština moći da finansira televiziju, koja je mnogo skuplji medij, ako već godinama ne može da stabilizuje stanje u radiju?

Umjesto toga, zaposleni predlažu dalje jačanje portala radija Berane, koji se pokazao kao pun pogodak i već bilježi značajan broj posjeta. Sa mnogo manjim ulaganjima u portal, na njemu bi se obezbijedila i značajna količina video sadržaja što bi bilo mnogo isplativije od otvaranja televizije a ostvarilo bi sličan efekat za informisanje građana.

Na sastanku je zato dogovoreno da SMCG i sindikat Radija Berane ponovo zajednički djeluju prema Opštini i zatraže informacije o najavljenom pokretanju televizije, kao i kada opština planira da isplati zaostale zarade.

Posjeta je organizovana u okviru projekta „Union to Union“, koji Sindikat medija već četvrtu godinu sprovodi u saradnji sa Međunarodnom federacijom novinara a koji je ove godine posvećen digitalnim medijima i u okviru kog će SMCG uraditi i prvo istraživanje o uslovima rada u digitalnim medijima – portalima u Crnoj Gori.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.