Aktivnosti

Savjet RTCG zloupotrebljava svoju ulogu, donoseći odluke u korist menadžmenta a na štetu zaposlenih

unacceptable-punishment-of-lekovic-for-criticism-of-rtcg-program

Sindikat zaposlenih Radio Televizije Crne Gore (RTCG), koji je član Sindikata medija, uputio je danas saopštenje za javnost koje se tiče najnovijih odluka Savjeta RTCG. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Savjet RTCG je 15. aprila organizovao elektronsku sjednicu kako bi, između ostalog usvojio :

  1. Pravilnik za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u RTCG
  2. Etički kodeks RTCG
  3. Izmjenu Sistematizacije radnih mjesta RTCG

Ovo su najvažnija pitanja za zaposlene u posljednjih 10 godina, pa stoga čudi što je sjednica Savjeta organizovana preko ZOOM-a, kao u vrijeme korone.

Jednoumlje članova Savjeta RTCG

Više od godinu dana, Komisija za izradu Pravilnika za rješavanje stambenih potreba radnika RTCG je usaglašavala taj dokument. Kada se došlo do modela koji je bio prihvatljiv za oba sindikata i menadžment, izmjene Pravilnika su poslate Savjetu na usvajanje. Prema pisanju Portala RTCG, predsjednik Savjeta Veselin Drljević je predložio ostalim članovima da razmisle prije glasanja, hoće li ostaviti da se koeficijenti složenosti poslova ipak množe sa 2, a ne sa 1,5 kako stoji u usaglašenom tekstu za izmjenu Pravilnika. Članovi Savjeta su prihvatili Drljevićev predlog i na taj način usvojili sopstveni Pravilnik. Zaposlenima sa većim koeficijentom daje se prednost u bodovanju za stanove u odnosu na ostale radnike. Zahtijevamo da Savjet usvoji usaglašene izmjene Pravilnika koje je dostavila Komisija.

Autokratski sistem odlučivanja

Što se tiče novog Etičkog kodeksa Savjet je usvojio predloženi. A kako? Prije 30-tak dana na radnom sastanku kod predsjednika Savjeta Veselina Drljevića bio je član drugog sindikata, predstavnik Savjeta i pravnik RTCG. “Spontano” su odlučili da formiraju komisiju za izradu Etičkog kodeksa RTCG. Upravo to je bilo objašnjenje koje je predsjednik Savjeta Veselin Drljević dao Jadranki Drobnjak , kada ga je, po saznanju da postoji Komisija, upitala zašto Sindikat zaposlenih RTCG nema predstavnika u toj Komisiji. Rekao joj je da ta Komisija vrijedno radi, da završavaju brzo, te da će Sindikat zaposlenih RTCG dobiti prijedlog na koji može uloziti prigovor. Jedan od prigovora Sindikata zaposlenih RTCG se odnosio na to da u Etičkom odboru ne mogu  da se nalaze po dva člana Savjeta i menadžmenta, a ispred Sindikata zaposlenih RTCG, koji broji 300 članova, bude samo jedan. Na elektronskoj sjednici Savjeta, kako prenosi Portal RTCG, članica Milica Špajak je pozdravila formiranje Etičkog odbora i kazala da ne smatra da je 7 članova Odbora veliki broj. Očigledno da članovi Savjeta nisu ni pročitali prigovore Sindikata zaposlenih RTCG.

Najgore je to, što su u svakoj Komisiji predstavnici sindikata zastupljeni u manjini, pa se taj način obezvređuje njihov rad.

Članovi Savjeta primaju nadoknadu od oko 800 eura mjesečno, a predsjednik Savjeta duplo više i to za jedan sastanak mjesečno da bi na ovakav način rješavali pitanja radnika. Stiče se utisak da najviši organ Javnog servisa služi za ispunjavanje želja menadžmenta.

Ovakvim postupcima menadžment i Savjet pokazuju da ne uvažavaju i ne poštuju  radnike RTCG.”

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.