Aktivnosti

Presuda po tužbi Tufika Softića 20. oktobra

presuda-po-tuzbi-tufika-softica-20.-oktobra

Završnim riječima advokata i zastupnika države u Osnovnom sudu u Podgorici danas je završeno suđenje po tužbi novinara Tufika Softića, protiv države Crne Gore, zbog devetogodišnje neefikasne istrage. Sud će presudu u ovom slučaju donijeti 20. oktobra.

Suđenje za naknadu nematerijalne štete zbog kršenja ljudskih prava počelo je u februaru, a zbog toga što u periodu od gotovo 10 godina nadležni istražni organi nijesu preduzeli sve neophodne i dostupne mjere da utvrde ko je pokušao da ga ubije ispred porodične kuće u Beranama 1. septembra 2007. godine.

Softić od suda traži da utvrdi da je zbog neefikasne i nedjelotvorne istrage državnih organa, država odgovorna za nematerijalnu štetu koja mu je nanijeta kršenjem proceduralnog aspekta prava na život i zabrane mučenja iz čl. 2 i 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno prava na dostojanstvo i nepovrjedivost ličnosti iz čl. 28 Ustava Crne Gore.

U tužbi se tvrdi se da je država odgovorna za duševne bolove i za strah koji je Softić trpio i koji će trpjeti zbog opasnosti od ponovnog napada na njegov život, jer napadači i nalogodavci nijesu pronađeni, a u međuvremenu mu je i ukinuto policijsko obezbjeđenje. Navodi se i da je država napadače „ohrabrila nesavjesnim vođenjem istrage i na kraju obustavljanjem istrage“.

U odgovoru na tužbu država je osporila tužbeni zahtjev tvrdeći da ”uz predmetnu tužbu nije dostavljen ni jedan materijalno-pravni dokaz u prilog osnovanosti tužbenog zahtjeva, jer se o građansko-pravnoj odgovornosti Crne Gore može govoriti samo u slučaju nezakonitog i nepravilnog rada njenih organa, što tužilac nije činjenično i pravno utemeljio”.

Softić je ponovo napadnut 2013. godine, kada je u dvorištu njegove porodične kuće aktivirana eksplozivna naprava, koja je pričinila manju materijalnu štetu. Istraga nije dovela ni do otkrivanja počinilaca ovog napada.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.