Aktivnosti

Potrebno smanjiti dugovanja i početi pregovore o Kolektivnom ugovoru

Photo: SMCG

Smanjenje nagomilanih dugovanja zarada i povećanje koeficijenata zaposlenima glavni su problemi koje u budućem periodu treba rješavati, ocijenjeno je na sastanku zaposlenih u Radiju Berane i predstavnika Sindikata medija Crne Gore.

Predsjednik SMCG, Radomir Kračković i stručni saradnici Bojana Konatar i Dražen Đurašković posjetili su prošle sedmice zaposlene u ovom mediju, kako bi se upoznali sa izazovima sa kojima se suočavaju.

Zaposleni su kazali da im se trenutno duguje pet plata, da su dugovanja prema njima smanjena u prethodnom periodu, te da zarade primaju svakog mjeseca. Prema njihovim riječima, zarade zaposlenih su u prosjeku uvećane za nešto manje od 100 eura na osnovu programa „Evropa sad“.

„Zaposleni u Radiju Berane i dalje imaju najniži koeficijent od svih opštinskih preduzeća, što je prioritet na kome treba raditi“, ocijenila je urednica portala Radio Berane i članica Glavnog odbora SMCG, Milena Bubanja Obradović.

U ovom lokalnom javnom emiteru, koji će u decembru proslaviti svoj 30. rođendan zaposleno je 22 medijskih radnika čije su prosječne zarade 540 eura.

„Neophodno je raditi na kolektivnom ugovoru na nivou poslodavca, i početi pregovore sa osnivačem“, kazala je Obradović.

Photo: SMCG

Zaposleni su kazali i da im se duguju razlike na osnovu uvećanog koeficijenta za period od 2018. do novembra 2020. godine.  Trenutni poreski dug tog medija je više od 400.000 eura.

Kračković je upoznao zaposlene sa aktivnostima na pripremi i počinjanju prevovora o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) i novinama koje su predložene.

„Probaćemo da kroz Granski ugovor unaprijedimo položaj zaposlenih, ali je za vas važnije da pokrenete pregovore sa osnivačem oko kolektivnog ugovora za Radio Berane. Mi u Sindikatu medija vam stojimo na raspolaganju u tom procesu“, poručio je Kračković.

Kračković i Đurašković su upoznali zaposlene i sa novinama u pogledu izmjena medijskih zakona i usvajanja Medijske strategije.

Posjeta je dio projekta „Sindikati za fer oporavak – Jačanje uloge sindikata u ublažavanju uticaja COVID-19 krize“, koji podržava Evropska federacija novinara (EFJ) uz podršku Evropske komisije (EK).

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.