Aktivnosti

Kako se zaštititi onlajn?

Imajući u vidu sve veći značaj zaštite digitalne bezbjednosti zaposlenih u medijima, Sindikat medija Crne Gore je 27. i 28. aprila organizovao obuku za novinare/ke i urednike/ce, kako bi podigao svijest o ovom značajnom aspektu njihovi bezbjednsoti.

Stručnjak Jakša Backović je tokom dva dana obuke polaznicima predstavio osnovne postulate digitalne sigurnosti ali i niz praktičnih savjeta kako da se rizici onlajn svedu na najmanju moguću mjeru, a sve u cilju zaštite privatnosti, ali i priče i izvora.

On je predstavio šta je to socijalni inžinjering i dark web. Backović je praktične savjete fokusirao na bezbjedno korišćenje e-maila, pravilan odabir šifri ali i odgovorno upravljanje društvenim mrežama. Predstavio je loše prakse koje postoje, a koje mogu ugroziti privatnost.

Učesnike su zanimale pojedinosti posebnih izazova, kao što je fishing i digitalni nadzor.

Nakon obuke, biće izrađen kratak vodič/smjernice o unašređenju digitalne sigurnosti, koje će biti podijeljene učesnicima, ali i drugim predstavnicima medija koji za to iskažu zainteresovanost.

Obuka je organizovana u okviru projekta “Unapređenje kapaciteta medijskih aktera za ublažavanje sigurnosnih rizika za novinare”, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.