Aktivnosti

Intenzivirati saradnju SMCG i Ombudsmana

intezivirati-saradnju-sindikata-medija-i-institucije-zastitnika

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, sastao se danas s predsjednicom i potpredsjednikom Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Marijanom Camović i Radomirom Kračkovićem, s kojima je razgovarao o stanju u oblasti medija i izazovima s kojima se novinari suočavaju u radu.

Na sastanku je razgovarano o podacima i glavnim akcentima iz izvještaja Sindikata “Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara”, koje Zaštitnik koristi kao jedan od izvora saznanja kada se bavi ovom oblašću u svom godišnjem izvještaju o radu.

Predstavnici SMCG predstavili su rad i planove te organizacije a razmotrene su i mogućnosti budućih zajedničkih aktivnosti. S tim u vezi, ukazano je na aktivnosti Sindikata u dijelu izmjena Zakona o elektronskim medijima i Zakona o medijima s ciljem postizanja veće finansijske održivosti lokalnih medija kao i novinarske autonomije i nezavisnosti.

Zaštitnik je kazao da će se zalagati da se podrže zakonske izmjene u tom pravcu, navodeći da je potrebno djelovati s ciljem daljeg jačanja nezavisnosti i slobode medija, u ekonomskom, bezbjednosnom i svakom drugom smislu.

“Podržavamo rad SMCG u nastojanju da unaprijedi položaj novinara u Crnoj Gori. Samostalnost i nezavisnost u radu, riješen radno-pravni status i zadovoljavajući finansijski uslovi treba da budu neupitni preduslovi da bi novinari mogli posvećeno i kvalitetno da obavljaju svoj posao i sačuvaju svoj integritet”, rekao je Baković.

Camović i Kračković posebno su istakli posvećenost u rješevanju ranijih napada na novinare i imovinu medija, ističući kao problem to što pojedini slučajevi  zastarijevaju.

Sagovornici su se saglasili da je to razlog za ozbiljnu zabrinutost i da se šalje loša poruka koja može ohrabriti eventualne buduće nasilnike.

Razgovarano je i o radu aktuelnog sastava Komisije za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija, očekivanjima i dosadašnjim postignućima tog i ostalih tijela koja su djelovala sa sličnim mandatom.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno održati i intenzivirati saradnju SMCG i institucije Zaštitnika, i na taj način doprinijeti unapređenju stanja ljudskih prava u oblasti medija.

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.