Aktivnosti

Posljednju platu primili u aprilu, neophodno jačati kadrove

Photo: SMCG

Sindikalna organizacija Radio televizije Pljevlja počela je sa radom na kolektivnom ugovoru za tu medijsku kuću i planirano je da se on intenzivira u narednom periodu, saopšteno je na sastanku sa predstavnicima Sindikata medija Crne Gore.

Potpredsjednik SMCG Radomir Kračković i stručni saradnici Bojana Konatar, Dražen Đurašković i Kristina Pašić posjetili su sindikalnu organizaciju lokalnoj javnog emitera u Pljevljima, u cilju upoznavanja sa izazovima sa kojima se zaposleni suočavaju.

Zaposleni su kao glavne probleme naglasili finansije, neisplaćivanje prazničnih dnevnica svim zaposlenima, neadekvatno računanje godišnjih odmora, ali i nedostatak tehničkog osoblja.

“Rečeno nam je da se praznične dnevnice zaposlenima sa minimalnom zaradom ne mogu isplaćivati jer to navodno ne dozvoljava sistem za plaćanje. Problem je i što imamo godišnji odmor od 20 radnih dana, iako zakon kaže drugačije”, kazao je predsjendik sindikata Edin Zuković.

On je naveo da u tom mediju trenutno rade 33 zaposlena, i da su u aprilu primili posljednju zaradu.

Zaposleni su kao problem istakli dugovanja tog medija, koji je prije nekoliko godina morao da uzme hipotekarni kredit kako bi isplatio zarade zaposlenima, te da su od tada konstantno u minusu.

Zaposleni su pohvalili efekte programa “Evropa sad”, koji im je značajno povećao plate. Ipak, čak 22 zaposlena u tom mediju primaju minimalnu zaradu od 450 eura.

Prostorijama i opremom koju su dobili nakon požara iz 2018. godine, veoma su zadovoljni. Međutim, problem je i nedostatak tehničkog kadra ali i akt o sistematizaciji koji za jedno radno mjesto predviđa osobu koja će istovremeno raditi i kao snimatelj i kao montažer. Te pozicije su u većini drugih medija odvojene.

Kračković je upoznao prisutne sa radom na Predlogu zakona o audio vizuelnim medijskim uslugama, koji u ovoj fazi predviđa stabilnije finansije za lokalne javne emitere, ali i uključivanje radničkih organizacija u savjete tih medija. On je objasnio da je su u toku pregovori za Granski kolektivni ugovor i da će i kroz taj dokument nastojati da prepoznaju specifičnost uslova rada u lokalnim javnim emiterima.

Posjeta je dio projekta „Sindikat za fer oporavak – Jačanje uloge sindikata u ublažavanju uticaja COVID-19 krize “, koji podržava Evropska federacija novinara (EFJ) uz podršku Evropske komisije (EK).

Možda vam se dopadne

Više iz:Aktivnosti

Komentari su onemogućeni.