Saopštenja

Zajednička inicijativa – pooštriti kazne za napade na novinare

Organizacije koje se bave medijima u Crnoj Gori moraju više sarađivati u rješavanju zajedničkih problema i potrebno je da medijska zajednica započne kontinuirani dijalog o tome, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je danas organizovao Sindikat medija Crne Gore (SMCG). Na skupu je najavljeno da će biti predložena zajednička inicijativa Vladi i Skupštini za hitne izmjene Krivičnog zakonika kako bi se pooštrile kazne za napade na novinare.

U diskusiji “Unapređenje medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori” su, osim članova SMCG, učestvovali predstavnici Instituta za medije, Media centra, Udruženja novinara Crne Gore i Građanske alijanse.

Institut za medije predložio je da se zajednički radi na strategiji medijske pismenosti, te jačanju kapaciteta u digitalnom okruženju i novim tehnološkim uslovima u kojima novinari rade.

Predstavnik Media centra je ukazao da etika mora biti ključna tema medijske zajednice. Jasno se moraju odvojiti novinarski i marketinški tekstovi, kako bi se poboljšali kredibilitet i nivo povjerenja u medije, ukazano je iz ove organizacije.

Predlog Udruženja novinara Crne Gore bio je da strukovna udruženja  formiraju jedinstveni, nezavisni novinarski klub, koji bi imao zajednički stav o definiciji novinara i osnovnim postulatima nepristrasnog rada. Oni su, takođe, predložili da se diskusije slične današnjoj održe u više opština, kako bi se ojačala saradnja s lokalnim novinarima koji, uglavnom, rade u teškim ekonomskim uslovima.

Građanska alijansa predložila je da strukovna udruženja više rade na edukativnim programima za novinare. Predstavnik ove organizacije je, takođe, ukazao na neophodnost pružanja besplatne pravne i psihološke pomoći u slučajevima povreda prava novinara i drugih medijskih radnika.

Okrugli sto je jedna u nizu aktivnosti koje SMCG organizuje u cilju jačanja saradnje među profesionalnim udruženjima i medijskim radnicima, te izmjena zakonodavstva kako bi se poboljšao medijski ambijent.

Okrugli sto je dio projekta „Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata na Zapadnom Balkanu za snažniji civilni sektor“ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a implementira Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN).

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.