Saopštenja

Unaprijediće saradnju paralamenata i udruženja novinara

Photo: SMCG

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Radomir Kračković, zajedno sa predstavnicima parlamenata i novinarskih udruženja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, potpisali su juče Deklaraciju o unapređenju dijaloga o slobodi medija na Zapadnom Balkanu.

Cilj Deklaracije jeste zajednički rad parlamenata i novinarskih udruženja i sindikata u regionu kako bi se unaprijedili uslovi rada medija i novinara/ki, poboljšala njihova bezbjednost i jačala sloboda medija.

Potpisnici su se obavezali da će zajednički raditi na poboljšavanju postojeće regulative, naročito krivičnog zakonodavstva, u cilju jačanja zaštite bezbjednosti novinara/ki i kreiranja sistemskih rješenja za obezbjeđivanje sigurnih uslova za rad medijskih radnika.

Jedan od ciljeva jeste i unapređenje pravne regulative u oblasti govora mržnje i širenja netolerancije po nacionalnoj, religijskoj, kulturnoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Takođe, podrška jačanju samoregulatornim mehanizmima i povjerenja u medije, biće jedan od ciljeva saradnje potpisnika.

Potpredsjednik SMCG Radomir Kračković kazao je uoči potpisivanja da je događaj značajan jer pokreće dijalog o poboljšanju uslova za rad novinara/ki, ali i novinarskih standarda na Zapadnom Balkanu, od čega najveću korist mogu imati društva i građani.

„Samo tokom ove godine, SMCG registrovao je 25 slučajeva napada, prijetnji, pritisaka, vrijeđanja ili ometanja novinara i medijskih radnika što je veliki broj za zemlju sa tako malim brojem stanovnika. Taj negativni trend najvećim dijelom rezultat je snažne društvene i političke polarizacije u Crnoj Gori. I u tom dijelu, parlamentarci, kao predstavnici građana ali i suprotstavljenih političkih opcija, imaju veliku odgovornost da utiču na smanjivanje produbljenih podjela čime bi se omogućili i bolji uslovi za profesionalan rad novinara“, rekao je Kračković.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kazao je da je intencija najvišeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori da on uistinu bude dom svih građana.

„Želim da povratimo povjerenje građana, a to ćemo uspjeti jedino u saradnji sa vama, novinarima“, poručio je Bečić uoči potpisivanja Deklaracije u Skoplju.

Potpisivanjem Deklaracije, predstavnici parlamenata u regionu i novinarskih udruženja i sindikata saglasili su se da slični regionalni događaji postanu tradicija. Planirano je da se u dijalog, u narednom periodu, pored Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, uključe i druge države regiona.

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.