Saopštenja

Spriječiti gašenje Radija Ulcinj

stop-bankruptcy-of-radio-ulcinj

Povodom najave da će Skupština Opštine Ulcinj na predstojećoj sjednici za funkcionisanje lokalnog javnog emitera (LJE) RTV Ulcinj opredijeliti svega 80.000 eura, što vodi njegovom gašenju, SMCG se obratio predsjedniku Crne Gore, predsjedniku Skupštine, premijeru i potpredsjednicima Vlade, ministru kulture, ambasadoru Evropske delegacije u Crnoj Gori kao i direktorima Poreske uprave i Agencije za elektronske medije.

Od svih je zatraženo da sa pozicije na kojoj se nalaze nađu način da, za slučaj da Radio Ulcinj treba Ulcinjanima i Crnoj Gori, utiču na vodeće ljude Opštine i spriječite ih da unište taj radio.

“Vjerujemo da ste upoznati sa finansijskim stanjem u kojem se nalazi Radio Ulcinj, prvi dvojezični radio u Crnoj Gori, u koje ga je nebrigom dovela Opština Ulcinj koja je njegov osnivač. U ovom trenutku zaposlenima u tom radiju se duguje 17 zarada bez izgleda da će im biti isplaćene. Deset naših koleginica i kolega, koliko ih je i zaposleno u tom lokalnom javnom emiteru, posljednju zaradu su primili u julu”, navedeno je u pismima.

Obraćanje je inicirano najavom da će za narednu godinu za funkcionisanje Radio Ulcinj, odlukom lokalnog parlamenta, dobiti svega 80.000 eura što direktno vodi gašenju radija (za koji je predsjednik Opštine Ulcinj početkom ove godine najavljivao da će ga obogatiti najsavremenijom televizijom na Balkanu). Planirana cifra će jedva biti dovoljna za finansiranje neto zarada koje će pristići 2020. godine i ni cent se neće moći izdvojiti za proizvodnju programa ili naknadu duga.

“Mi shvatamo, a to je više puta i nezvanično rečeno, da je krajni cilj gašenje tog radija ali da Opština nije spremna da donese tu odluku već želi da ga se oslobodi kroz odluke Poreske uprave koje bi ga odvele u stečaj i  likvidaciju”, navodi se u pismima.

Podsjećamo da su porezi i doprinosi za period od 2011. do 2015. godine dio dogovora lokalne uprave i Poreske uprave o postepenom otplaćivanju do 2032. godine. Od 2015. do kraja ove godine dug za poreze i doprinose iznosi 197.590 eura. Od jula 2018. (za taj mjesec im je isplaćena posljednja plata u julu ove godine) do 30. novembra ove godine dug radnicima za plate iznosi 88.000 eura neto jer su porezi uračunati u prethodnu stavku.
Naknade članovima Savjeta nijesu isplaćene od aprila 2018. godine i taj  iznos je dostigao sumu od 10.500 eura. Godišnje je radiju samo za bruto plate, bez razvoja i ostalih troškova, potrebno oko 120.000 eura. Dakle, ako se usvoji budžet od 80.000 eura u startu su u minusu 40.000 eura samo za narednu godinu i to pod uslovom da se budžet realizuje.

Napominjemo da  radio ima 10 zaposlenih. Prosječna plata iznosi 516 eura. Prosječan radni staž je 26,2 godine. Prosječna životna dob zaposlenih je 53 godine, a posljednje zapošljavanje je bilo 2006. godine.

Sjednica lokalnog parlamenta je zakazana za 23. decembar.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.