Saopštenja

SMCG: Stari slučajevi i dalje rezariješeni

Sindikat medija Crne Gore, povodom 2. novembra, Svjetskog dana posvećenog nekažnjivosti napada na novinare, apeluje na nadležne državne organe da sa jednakom posvećenošću rade na starim i novim slučajevima napada i prijetnji.

Iako je vidan pomak u radu institucija kada je riječ o odgovoru na nove prijetnje koje su se dogodile u posljednjih dvije godine, u starim slučajevima, makar sudeći prema onome što je poznato javnosti, i dalje nema napretka.

Podsjećamo da je slučaj ubistva Duška Jovanovića, koje se dogodilo 2004. godine, jedan od najstarijih nerasvijetljenih ubistava novinara u Evropi. Za sada jedini osuđeni za saučesništvo, Damir Mandić, izdržava zatvorsku kaznu od 19 godina zatvora, dok naručioca i motiv i dalje ne znamo. Bilo je različitih najava da postoji izvjestan napredak u tom predmetu, ali javnost nije dobila nikakvu potvrdu. Takođe, slučaj pokušaja ubistva Olivere Lakić iz 2018. godine i dalje je u „u radu“, bez ijednog konkretnog poteza evo već skoro šest godina.

Istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću u julu je potvrđena oslobađajuća presuda u skoro osmogodišnjem sudskom postupku, u okviru kojeg je čak godinu i po bio u pritvoru. Koliko god bili zadovoljni krajnjim ishodom, nadamo se da će se nadležni pozabaviti i time ko je odgovoran zbog takvog progona jednog novinara.

Tokom ove godine zabilježili smo 13 napada i prijetnji novinarima, pri čemu dominiraju prijetnje upućene putem društvenih mreža ili elektronskom komunikacijom, što ukazuje na trend pada broja napada u odnosu na prošlu godinu, kada je evidentirano 28. Nadamo se da je ovo prvi efekat primjene novog Krivičnog zakonika, koji je predvidio oštrije sankcije za napade na novinare, te da ubuduće o novinarskoj profesiji nećemo isključivo govoriti kroz prizmu bezbjednosti, već ćemo se fokusirati na druge probleme zaposlenih u medijima.

Na kraju, koristimo ovu priliku i da pozovemo zaposlene u medijima da prijave svaku prijetnju ili napad, na čemu se fokusira i regionalna kampanja Safe Jouranlist mreže #NeOklijevajPrijavi.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.