Saopštenja

SMCG pisao Stankoviću i Veljoviću: Prestanite sa hapšenjima novinara

smcg-wrote-to-stankovic-and-veljovic:-stop-arresting-journalists

Povodom hapšenja, zadržavanja u pritvoru i saslušavanja novinara Dražena Živkovića i Gojka Raičevića uputili smo otvoreno pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću. Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Stankoviću i gospodine Veljoviću,

U ime Sindikata medija Crne Gore, reprezentativne organizacije koja zastupa gotovo pola zaposlenih u crnogorskim medijima, tražimo od vas da prestanete da zloupotrebljavate svoja ovlašćenja i da hapsite novinare.

Privođenje Dražena Živkovića i Gojka Raičevića, koji su noć proveli u pritvoru, je nedopustivo, a smatramo da je nedopustivo i da svaku informaciju koja vam se ne dopadne ili je demantovana proglašavate lažnom vijesti i hapsite zbog toga.

Ono što ste uradili u posljednjih 10 dana, hapšenjem tri novinara, je nezabilježeno u Crnoj Gori i regionu. Ne znamo kakav ishod očekujete i kakvu poruku šaljte ovim hapšenjima ali teško da ćete uspjeti da kompletno crnogorsko novinarstvo svedete na objavljivanje zvaničnih saopštenja i izvještaja sa konferencija za novinare. Hapšenjima se ne povećava sloboda medija niti se bilo ko uči etičnijem pisanju i poštovanju pravila profesije. Zato tražimo od vas da zaboravite na sve dalje slične aktivnosti.

Ko god krši zakone neka odgovara ali lišavanje slobode nije način i ono što su izgovori za hapšenja crnogorskih novinara nas nisu ubijedili u opravdanost vaših postupaka. Podsjećamo da Crna Gora nije na dobrom glasu niti se država proslavila kada je u pitanju odnos prema medijima i novinarima i rješavanje slučajeva napada na njih. Hapšenja zbog navodnih lažnih vijesti sigurno neće popraviti tu sliku.

Još jednom vas molimo da nađete drugi način u borbi protiv dezinformacija i da više ne hapsite novinare.

Obavještavamo vas da ćemo o ovome što se desilo kolegama Živkoviću i Raičeviću, kao što smo uradili u slučaju novinarke Anđele Đikanović, informisati sve međunarodne organizacije, prije svih Evropsku delegaciju u Crnoj Gori, Misiju OEBS-a, Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara i zamoliti ih da od vas zatraže objašnjenja i obećanje da ćete prestati sa ovom praksom.

S poštovanjem,

U ime Glavnog odbora Sindikata medija,

Predsjednica

Marijana Camović

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.