Saopštenja

SMCG osudio napad na ekipu RTV Budva

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije osuđuje jučerašnji napad na ekipu Radio-televizije (RTV) Budva na kružnom toku na ulazu u Budvu tokom blokade saobraćaja zbog najavljene izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva. Prema svjedočenjima kolega, grupa ljudi je na blokadi zaustavila ekipu RTV Budva, koja se vraćala s radnog zadatka, ne dozvoljavajući im da prođu. Tom prilikom su se nedolično ponašali, udarali po službenom automobilu i zaprijetili da će čak doći u RTV Budva.

Pozivamo Upravu policije da ispita postupanje komandira policije Centra bezbjednosti Budva, Dejana Rakočevića, koji je na molbu novinarske ekipe da joj se dozvoli prolaz, kazao da će se o tome konsultovati sa onima koji su zabranili prolazak vozilima i atakovali na automobil RTV Budva. Postavlja se logično pitanje: od koga građani i novinari mogu očekivati zaštitu u ovakvim situacijama ako ne od policije?

SMCG najoštrije osuđuje i jučerašnje ponašanje pojedinih pristalica Patriotsko-komitskog saveza Crne Gore, koji su na blokadi na Bogetićima kod Nikšića vrijeđali, psovali i tjerali novinare Televizije Vijesti tokom uzimanja izjave.

Novinarski posao i uređivačka politika bilo kog medija u Crnoj Gori ne mogu biti povod za napad na novinare ili medijske radnike tokom obavljanja njihovog posla.

Ovi slučajevi još jednom dokazuju našu tezu da su novinari i medijski radnici pod posebnim udarom tokom brojnih protesta u posljednje vrijeme i da su sve češće kolateralna šteta podgrijanih političkih strasti u našem društvu. Zato još jednom pozivamo političare i građane da budu tolerantni, jer nastavak ovakvog postupanja može izazvati još teže posljedice. Pozivamo i Upravu policije da posebno obrati pažnju na novinare i druge medijske radnike tokom izvještavanja sa ovakvih skupova i da ih zaštiti od nasrtaja.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.