Saopštenja

Skupština hitno da izglasa izmjene Krivičnog zakonika

Fotografija: Facebook stranica Skupštine Crne Gore

Akcija za ljudska prava i Sindikat medija Crne Gore ukazuju da bi, da je do sada usvojen predlog devet nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i sindikata za jaču krivično-pravnu zaštitu novinara, napad na ekipu Televizije Vijesti 22. avgusta na Cetinju morao biti kvalifikovan kao krivično djelo Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i kažnjen zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina jer je djelo bilo izvršeno u grupi.

Ovako će djelo biti procesuirano kao prekršaj i njegovi izvršioci će moći da budu kažnjeni samo novčano ili zatvorom do 60 dana. Ako za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti bude identifikovan i odgovarao čovjek koji je prijetio kamermanu TV Vijesti Dragu Matoviću, opet će i on moći da dobije mnogo blažu kaznu od one koje su NVO predložile za gore pomenuto krivično djelo.

Još jednom se, nažalost, na lošim primjerima, pokazuje da je odavno trebalo usvojiti predloge Akcije za ljudska prava iz 2010. godine kojima bi se propisala nova krivična djela i pooštrile kazne za napade na novinare. Vjerujemo da bi makar dio napada koji se u međuvremenu desio bio spriječen da se na vrijeme poslala jasna poruka da se novinari ne smiju ometati i fizički napadati samo zato što rade svoj posao. Stoga je potrebno da Skupština hitno pokrene proceduru i što prije izglasa predložene izmjene Krivičnog zakonika, koje su svim poslanicima i poslanicama poslate još prije tri mjeseca, a koje je Prava Crna Gora prije više od mjesec dana stavila u skupštinsku proceduru.

Samo hitnom, ozbiljnom i sistemskom akcijom nadležnih mogu se spriječiti novi napadi, koji se nažalost mogu očekivati s obzirom na povećane tenzije u društvu.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.