Saopštenja

Podrška kolegi Lukoviću

sindikat-medija-pruza-punu-podrsku-kolegi-lukovicu
www.radiokotor.info

Sindikat medija najoštrije osuđuje prijetnje koje je Tivćanin Božidar Martinović, pravosnažno osuđen za šverc droge, uputio dopisniku ,,Vijesti” iz Tivta Siniši Lukoviću, samo zato što je novinar objavio detalje incidenta koji su se dogodili na dan izbora, u kojem je glavni akter bio Martinović.

Poseban problem je to što se Martinović usudio da prijetnje pošalje s vrata kuće Lukovića, u prisustvu njegove porodice, zbog čega su one mnogo ozbiljnije, jer je narušena privatnost i elementarna sigurnost, ali i poslata direktna poruka novinaru da mora da „ućuti”.

Bez želje da se miješa u rad istražnih organa, Sindikat medija izražava razočaranje podatkom da je zamjenica Osnovnog državnog tužioca u Kotoru Tanja Čolan–Deretić ocijenila da ovdje nema elemenata krivičnog djela, već da je riječ samo o prekršaju i što Tužilaštvo i dalje ne prepoznaje specifičnosti novinarske profesije. Iako nijesmo pozvani da tumačimo zakonske norme, smatramo da je tužiteljka morala mnogo ozbiljnije da shvati ove prijetnje i kvalifikuje ih makar kao ugrožavanje sigurnosti.

Tužioci dobro znaju koliko su slučajeva napada na novinare uspjeli da dovedu do kraja posljednjih godina i upravo zbog toga bi morali da budu znatno senzibilniji kada donose slične odluke. Zato, pozivamo Vrhovno državno tužilaštvo da još jednom preispita odluku zamjenice ODT Čolan-Deretić.

Sindikat medija pruža punu podršku kolegi Lukoviću u zaštiti njegove lične sigurnosti i u nastavku profesionalnog rada, u interesu javnosti.

Sindikat medija se, istovremeno, pridružuje protestu nevladinih organizacija zbog odluke nadležnih da, tokom izbornog dana, isključe popularne servise Viber i “WhatsApp”, zbog propagandne komunikacije, odnosno neželjenih (spam) političkih poruka upućenih korisnicima. Smatramo da je ta odluka protivna osnovnom pravu na slobodu izražavanja i informisanja.

Glavni odbor SMCG

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.