Saopštenja

Usvojene pritužbe Sindikata medija na postupanje policije

saopstenje-za-javnost-24-11.-2015

Savjet za građansku kontrolu rada policije usvojio je na današnjoj sjednici pritužbu Sindikata medija koja se odnosila na postupanje policije prema grupi novinara nakon demonstracija u Podgorici, 24. oktobra 2015. godine i konstatovao da „uprkos otežanim okolnostima u kojima je policija djelovala, Savjet konstatuje da je upotreba hemijskih sredstava bila nedovoljno obazriva i neselektivna u konkretnom slučaju“.

Sindikat medija pozdravlja takvu odluku Savjeta koji je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova, da na odgovarajući način, Sindikatu medija Crne Gore i novinarima, snimateljima i fotoreporterima koji su, kritične noći, bili prisutni na toj lokaciji, uputi simboličko izvinjenje.

Incident o kojem smo tražili izjašnjenje desio se na na Bulevaru Stanka Dragojevića gdje je, kako tvrdi više naših članova, policija namjerno bacila suzavac na oko 30 novinara koji su nosili prsluke sa oznakom „press“. Tražili smo i da se preispita da li se policija tokom intervencije oglušila o preporuke Savjeta da se „pri svim javnim okupljanjima omoguće nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se (policajci) suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja“, a koje je Savjet uputio uoči ponovnih protesta. Tražili smo i da se preispita postupanje službenika Uprave policije, naročito onih koji su izdavali naređenja, i da se utvrdi da li su prekoračili ovlašćenja u odnosu na brojne novinarske ekipe koje su bile izložene prekomjernoj upotrebi hemijskih sredstava.

Savjet je ustanovio, prema policijskom izvještaju koji je uradila Komisija za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude, „da je na toj lokaciji ispaljeno prvo tri, potom još četiri, što je ukupno sedam, projektilnih suzavaca punjenih CS materijom“.

Iz Savjeta smo obavješteni i da ih je Uprava policije informisala da “u konkretnom slučaju nemaju saznanja za ovakvo postupanje policijskih službenika prema novinarima i smatramo da nije postojala namjera da se hemijska sredstva upotrebljavaju protiv njih”. Savjetu je saopšteno da, i pored stava Uprave policije, tvrdimo da je tokom protesta, 24. oktobra 2015. godine, ispaljen suzavac prema grupi novinara koja se nalazila u ulici Stanka Dragojevića, te da postoje vjerodostojna svjedočenja više novinara da se to desilo.

„Novinari, Radomir Kračković, Danijela Lasica i Vesna Rajković Nenadić, su javno i preko društvenih mreža ukazali na ovaj incident odgovorno tvrdeći da je ovdje došlo do ispaljivanja suzavca u ulici u čijem se prednjem dijelu, bliže policiji, nalazila grupa od oko 30 ovinara, snimatelja i fotoreportera, a u donjem dijelu grupa od oko 20 građana koja je prelazila ulicu. Takođe, iste večeri na pres konferenciji MUP-a i Uprave policije novinari regionalnih medija su postavili pitanje ministru unutrašnjih poslova zašto je ispaljen suzavac u pravcu novinara. Vjerujemo da policijski službenici nijesu imali namjeru da to urade, te ovaj incident smatramo potpuno nepotrebnim ali pozivamo policiju da ga dodatno istraži, tim prije što je, uoči protesta, došlo do dobre saradnje policije s medijima kojima je distribuirala zaštitne prsluke. Sindikat medija ostaje pri stavu da novinarima moraju biti obezbijeđeni minimalni uslovi za pravovremeno izvještavanje, čak i u ovako incidentnim situacijama”.

Dodatno izjašnjenje Sindikata medija, prema Savjetu, potpisali su novinari, članovi Glavnog odbora SMCG, Goran Kapor i Radomir Kračković, navedeno je u zaključku Savjeta.

Više iz:Saopštenja