Saopštenja

Politički pritisak na lokalne medije je nedopustiv

saopstenje-go-smcg-povodom-desavanja-u-rtv-budva

Glavni odbor sindikata medija Crne Gore (GO SMCG) izražava zabrinutost zbog političkih pritisaka kojima je izložena glavna urednica RTV Budva Iva Pavlović jer smatramo da je krajnje nedopustiva svaka vrsta pritiska, posebno političkog, na medije i zaposlene u njima.

Mediji i novinari moraju djelovati isključivo u interesu javnosti i njenog prava da zna, a nikako u interesu političkih, ili bilo kojih drugih interesa određenih grupa. Sa druge strane, ovo je još jedna potvrda da je praksa postavljanja kadrova u lokalnim javnim emiterima po političkom ključu pogubna po medije. Podsjećamo, Sindikat medija Crne Gore je kroz predloge za izmjenu Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama (aktuelni Zakon o elektronskim medijima) pokušao da utiče na način na koji lokalni javni emiteri sada funkcionišu. Prije svega to se odnosi na način na koji se finansiraju ti mediji i odnos lokalnih samouprava, koje su ih i osnovale, prema njima, ali i kada je u pitanju sastav savjeta koji sada, u većini slučajeva, ne služe svrsi zbog kojih su osnovani.

Glavni odbor SMCG poziva članove Savjeta Radio televizije Budva da preispitaju situaciju u koju je taj lokalni javni emitter doveden, utvrde identitet članice Savjeta koja je, ako je snimak koji je dospio u javnost vjerodostojan, direktno pokušala da izvrši pritisak na glavnu urednicu tog medija i preduzmu adekvatne mjere kako bi zaštitili princip novinarske/uredničke nezavisnosti pri uređivanju medija. Sindikat medija, kao i više puta do sada, naglašava da se novinarima/kama mora omogućiti da rade slobodno i profesionalno i osuđuje svaki pokušaj vršenja uticaja na odgovorne u medijima. Takođe, ističemo da situacija u Budvi, sa kojom je javnost upoznata zahvaljući snimku telefonskog razgovora glavne urednice i članice Savjeta, nije jedina te vrste i da se slično dešava u velikom broju lokalnih javnih emitera gdje opštinski funkcioneri i vladajuća većina sebi daju za pravo da se brutalno miješaju u rad medija koji treba da rade u interesu javnosti i lokalne zajednice.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.