Saopštenja

Oštre reakcije MFRR-a i medijskih organizacija

mfrr-partners-and-media-freedom-organisations-reaction

Partneri Mehanizma brzog reagovanja za slobodu medija (MFRR) i medijske organizacije oštro su osudili današnju odluku Višeg suda u Podgorici da osudi istraživačkog novinara Jova Martinovića na godinu dana zatvora zbog učešća u krijumčarenju droge. Dok je oslobođen optužbi da je član kriminalne organizacije, i neće ići u zatvor, jer je već proveo određeno vrijeme u pritvoru, njemu će ostati kriminalni dosije. Ovakva odluka je napad na istraživačko novinarstvo i osuđujuća presuda slobodi medija u Crnoj Gori.

Martinovićeva osuda je gruba nepravda, nakon skoro pet godina sudskog progona samo zbog obavljanja svog posla. Osim kršenja Martinovićevih ljudskih prava, njegovo krivično gonjenje i osuđujuća presuda, doprinose hladnom efektu na slobodu medija u Crnoj Gori i izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog efikasnosti vladavine zakona u zemlji, ključnog uslova za pristupanje Evropskoj uniji. Ostaju pitanja spremnosti suda da uzme u obzir dokaze odbrane ili utvrdi razumijevanje novinarske prakse koja lako objašnjava Martinovićeve postupke.

Uoči odluke, u više navrata smo pozvali Sud da u potpunosti uzme u obzir ogromne dokaze da je Martinović nevin i da ga oslobodi. Od samog početka bilo je jasno da je Martinović, specijalista za praćenje organiziranog kriminala za vodeće međunarodne medije, bio u kontaktu s kriminalnim mrežama isključivo zbog svog novinarskog izvještavanja. Nakon prvobitnog hapšenja, Martinović je proveo gotovo 15 mjeseci u istražnom zatvoru prije nego što je privremeno pušten na slobodu. Od tada je morao da posveti svoje resurse ovom dugotrajnom politički motivisanom gonjenju, u kojem su mu povrijeđena prava na pravično suđenje.

Iako je Jovo Martinović izjavio da će se žaliti na ovu presudu, MFRR ponavlja našu osudu, ne samo presude, već i cijelog postupka. Martinović nikada nije trebao biti optužen ili pritvoren. Njegovi postupci bili su u skladu sa postojećim i utvrđenim novinarskim standardima, posebno kada je pokrivao pitanja vezana za organizirani kriminal i korupciju. Naslijeđe ovog procesa je povećana kriminalizacija istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori i mogla bi podstaknuti ostale novinare i medijske radnike da izbjegavaju osjetljivo, ali neophodno izvještavanje.

Potpisnici:

Član 19 (ARTICLE 19)

Asocijacija novinara Evrope (AEJ)

Evropski centar za štampu i slobodu medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Institut za medijsku raznolikost (MDI)

Observatorij za Balkan i Kavkaz Transeuropa (OBCT)

Reporteri bez granica (RSF)

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO)

Sindikat medija Crne Gore (SMCG)

Više iz:Saopštenja