Saopštenja

Osam godina borbe za bolji položaj zaposlenih u medijima

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) obilježava osam godina borbe za bolji položaj novinara, novinarki i medijskih radnika i za unapređenje profesionalnih standarda i slobode medija.

Povodom rođendana, uvodimo novi servis – „Upoznaj svoja prava“, a pokrećemo i novi veb sajt organizacije (sindikatmedija.me).

SMCG je osnovan 13. aprila 2013. godine u Podgorici kao granski sindikat pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG). Od tada do danas, Sindikatu medija pristupilo je oko 600 članova iz više od 20 crnogorskih medija, što čini gotovo polovinu svih zaposlenih u medijskom sektoru u Crnoj Gori, pa je SMCG  najbrojnija medijska organizacija u zemlji. SMCG je i član najvećih međunarodnih novinarskih organizacija – Evropske federacije novinara (EFJ) i Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Tokom proteklih osam godina teške i izazovne borbe za bolji položaj medijskih radnika u Crnoj Gori, realizovali smo niz javnih kampanja, akcija i protesta u cilju poboljšanja ekonomsko-socijalnog statusa zaposlenih u medijima, rješavanja slučajeva napada na novinare/ke i unapređenja profesionalnih standarda novinara/ki i medijskih radnika. Pružili smo i besplatnu pravnu pomoć i pravne savjete za više stotina naših članova i drugih medijskih radnika. Zahvaljujući našim predlozima u procesu izmjena medijskih zakona, poboljšana je autonomija i nezavisnost novinara unutar redakcija. SMCG je i prva organizacija u Crnoj Gori koja već godinama vodi najažurniju bazu napada na novinare/ke i medijske radnike, predlaže izmjene zakonodavnog okvira i daje konkretne predloge kako da se poveća zaštita novinara/ki. SMCG je 2017. godine pokrenuo i inicijativu za usvajanje novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast medija u cilju poboljšanja radnih prava novinara/ki i medijskih radnika i povećanja njihovih zarada ali, nažalost, pregovori su na kraju propali jer poslodavci nisu bili voljni da prihvate naše predloge. Inicijativu ćemo obnoviti u narednom periodu jer je položaj zaposlenih u medijima i dalje na nezadovoljavajućem nivou u odnosu na ulogu koju mediji imaju u crnogorskom društvu.

U proteklih osam godina uradili smo više desetina istraživanja o medijskoj sceni u Crnoj Gori, položaju novinara/ki, primjeni medijskih zakona i napadima na novinare/ke, koja predstavljaju dragocjenu bazu podataka o stanju slobode medija i koja su često citirana u domaćim i međunarodnim okvirima.

Naša vizija je Crna Gora kao demokratsko društvo u kojem zaposleni u medijima profesionalno rade u interesu građana i koji su zadovoljni svojim materijalnim statusom, gdje se poštuju njihova radna prava i profesionalne slobode i u kojem objektivno informišu građane, bez straha da će biti predmet pritisaka zbog svog rada. Plate novinara/ki i medijskih radnika generalno su i dalje ispod prosjeka zarada na nivou države, dio njih radi „na crno“ i bez adekvatnih ugovora i njihova prava se nerijetko krše. Zbog svega toga najveći izazov u narednom periodu ostaje poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u medijima čemu će SMCG dati svoj puni doprinos. Takođe, veliki problemi ostaju cenzura i samocenzura, razni pritisci na slobodan rad novinara/ki i napadi na novinare/ke i sve to biće i dalje predmet pažnje naše organizacije.

Povodom osmog rođendana SMCG pokreće novi servis – „Upoznaj svoja prava“. Proširili smo pravni tim koji će, svake druge sedmice, osim o radnim pravima odgovarati na stručne dileme i pitanja naših  članova. Pozivamo članstvo, ali i zainteresovanu javnost, da putem društvenih mreža, mejla ili telefonski postavljaju pitanja našim pravnicima.

Odgovore na sva ova pitanja i dileme objavljivaćemo i na novom veb-sajtu, na kojem će naši saradnici objavljivati i tematske članke iz oblasti novinarstva i medija.

Pozivamo sve novinare/ke i medijske radnike u Crnoj Gori da budu solidarni, profesionalni u svom radu, da se odupru pritiscima i da zajedno rade na unapređenju svog položaja jer ujedinjeni možemo puno a polarizovani, kao što smo sada, postajemo lak plijen raznih uticaja dok se naš status značajnije ne poboljšava.

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.