Saopštenja

Novinarku hitno pustiti iz pritvora

immediately-release-a-journalist-from-custody

Glavni odbor Sindikata medija Crne Gore zahtijeva da se novinarka Anđela Đikanović odmah pusti na slobodu i da joj se omogući da se od svih eventualnih optužbi brani sa slobode.

Smatramo da je hapšenje novinara krajnje neprihvatljivo i da su optužbe koje se Đikanović stavljaju na teret preteške. Đikanović jeste objavila vijest za koju se ispostavilo da nije tačna, ali je i povukla i izvinila se odmah nakon što je demantovana. Sporna vijest je svega sat bila sa sajtu portal FOS medija i smatramo da je to prekratak period da se na taj način izazovu panika i nered. To što je vijest povučena nakon čega je objavljeno i izvinjenje pokazuju da namjera Đikanović nije bila da unese nemir među crnogorske građane zbog čega i smatramo da su tvrdnje tužilaštva preoštre i ne oslikavaju ono što se zaista desilo.

Sa druge strane, problematičnim smatramo i to što portal Fos medija ni na koji način nije stao u odbranu svoje urednice i novinarke i to što menadžmet i vlasnici tog medija se nisu uopšte oglasili ovim povodom.

Evidentno je da su tenzije u Crnoj Gori unazad 10 dana izuzetno visoke ali hapšenje novinara neće doprinijeti stabilizaciji situacije. Podsjećamo i da je ovo treći, ujedno i najdrastičniji, incident koji se desio od kada je postalo izvjesno da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti donijet, a u koji su novinari umiješani. Prvo je to bilo privođenje novinara Dražena Živkovića tokom obavljanja svog novinarskog posla, a kasnije zabrana slobodnog kretanja novinarskih ekipa tokom okupljanja građana. Koristimo priliku da još jednom apelujemo na nadležne, naročito policiju i tužilaštvo, da obrate pažnju na način na koji tretiraju novinare i novinarske ekipe jer mi ne bježimo od sopstvene odgovornosti ali odbijamo da budemo odgovorni za sve što se dešava u društvu.

GO SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.