Saopštenja

Iz USSCG poručili: Radnik nije roba

iz-usscg-porucili:-radnik-nije-roba

Povodom 7. Oktobra, Dana dostojanstvenog rada, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, čiji je dio i Sindikat medija Crne Gore, apelovala je na Vladu i poslodavačka udruženja da preduzmu aktivnosti u ciju ispunjenja Agende dostojanstvenog rada.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore nastavlja da sve svoje aktivnosti, kao do sada, sprovodi u pravcu ispunjenja Agende Dostojanstvenog rada promovisane od strane Međunarodne organizacije rada. U tom smislu, ovim putem u znak obilježavanja Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, USSCG apeluje na Vladu i poslodavačka udruženja da i oni preduzmu aktivnosti i ulože dodatne napore koji će biti u funkciji sprovođenja Agende dostojanstvenog rada i ostvarenja 4 strateška cilja koji se odnose na:

Otvaranje novih radnih mjesta; Punu garanciju i poštovanje radnih prava; Promovisanje i širenje socijalne zaštite; Promociju i razvoj socijalnog dijaloga. U svijetlu nastojanja poslodavačkih organizacija da dodatno fleksibilizuju radne odnose i time umanje radna prava i onemoguće sindikalno organizovanje i djelovanje, neophodno je podsjećanje na agendu dostojanstvenog rada koja za cilj ima ostvarivanja održivog razvoja usmjerenog na ljude. Radnik nije roba i nemaju utemeljenje pokušaji poslodavaca da promovišu razne agencije koje vrše lizing radnika, skraćivanje radnog vremena, nesigurne oblike rada i slično kao preduslov za postizanje veće zaposlenosti.

Produktivno zapošljavanje i dostojanstven rad ključni su elementi postizanja fer globilizacije i smanjenja siromaštva. U situaciji gdje nema otvaranja novih radih mjesta, visoka nezaposlenost primorava ljude da rade u uslovima nedostojnim čovjeka, da rade u sivoj zoni, da rade više, a primaju manje, da nemaju socijalnu zaštitu, da nemaju mogućnost sindikalnog organizovanja, pa samim tim ni pravo na kolektivno pregovaranje ili na štrajk kao legitiman oblik borbe za ostvarenje osnovnih prava.

Svako dalje produbljivanje razlika između bogatih i siromašnih, svaki dalji rast nezaposlenosti, svako dalje stvaranje preduslova za odlazak mladih iz zemlje zarad traženja zaposlenja, te svako dalje nesankcionisanje kršenja radnih i sindikalnih prava, kao i neadekvatna socijalna zaštita, značiće udaljavanje Crne Gore od postizanja strateških ciljeva predviđenih agendom dostojanstvenog rada.

U očekivanju da Vlada Crne Gore potpiše novi Memoradum o razumijevanju sa socijalnim partnerima radi sprovođenja aktivnosti iz Programa dostojanstvenog rada za novi dvogodišnji period, te u očekivanju stupanja na snagu novog Zakona o radu, USSCG izražava nadu da će se stvoriti svi neophodni preduslovi za adekvatno implementiranje u praksi ovih akata, te da će Vlada preduzeti sve neophodne korake u smislu jačanja inspekcijskih organa kao važne karike za stvaranje uslova za dostojanstven život i rad svih zaposlenih u Crnoj Gori.

Više iz:Saopštenja