Saopštenja

GO SMCG reagovao povodom napada na novinara TV Vijesti

tumm-condemns-attack-on-journalist

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije osuđuje napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića u Bijelom Polju koji je direktna posljedica već duže vrijeme podgrijanih političkih i nacionalnih strasti u Crnoj Gori. Pokazalo se još jednom da u takvoj nezdravoj i opasnoj atmosferi prvo i najlakše stradaju novinari što dokazuju i još neki nedavni napadi koji su se desili.

Posebno šokira način napada na Sadikovića ali i činjenica da u Crnoj Gori više nije sigurno šetati ulicama svog grada bez opasnosti da budete verbalno i fizički targetirani zbog posla koji radite a koji je u interesu javnosti. Dodatno zabrinjava činjenica da je Sadiković bio na meti brojnih provokacija i dobijao prijetnje prethodnih dana, čak i ubistvom, a da nadležni organi, prvenstveno Tužilaštvo, to nisu ozbiljno shvatili. Zbog toga, Sindikat medija poziva nadležne da konačno počnu da postupaju sa dužnom pažnjom i procesuiraju sve prijetnje i slučajeve ugrožavanja sigurnosti novinara kako bi se spriječile još teže posljedice.

I ova situacija pokazala je da je potrebno da donosioci odluka još jednom najozbiljnije razmisle o povećanju kazni za napade na novinare, fotoreportere i snimatelje jer se radi o opasnoj društvenoj pojavi koja je u kontinuitetu prisutna u našoj zemji. Napadi na novinare odavno nisu samo problem zbog kog će Crnoj Gori biti usporen put ka Evropskoj uniji. To je problem koji zahtjeva puno angažovanje čitavog crnogorskog društva kako bi konačno prestali i kako bi poslenici javne riječi mogli bez straha da obavljaju svoj posao.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.