Saopštenja

Glavni odbor SMCG reagovao povodom Vladinih mjera

main-board-of-tumm-reacted-on-government-measures

Sindikat medija Crne Gore poziva Ministarstvo zdravlja i Vladu da odustanu od nove mjere za sprečavanje širenja koronavirusa po kojoj zaposleni, prilikom njihovog kretanja između opština ili u periodu od 21 sat uveče do 5 ujutru, moraju policiji da, osim potvrde koju izdaje poslodavac, prilože i kopiju ugovora o radu ili rješenje o zasnivanju radnog odnosa.

Smatramo da je ova mjera besmislena jer će ograničiti i spriječiti rad mnogih novinara/ki i medijskih radnika u Crnoj Gori koji nemaju riješen radni status, a sve to jer je država omogućila da ih pojedini poslodavci angažuju „na crno“ bez posljedica. Po istraživanjima Sindikata medija, posljednjih godina taj broj dostiže i 15% od ukupnog broja zaposlenih u medijima.

Takođe, status freelance novinara, fotoreportera i snimatelja nije regulisan ugovorima o radu, odnosno nikako nije regulisan. Naše koleginice i kolege koji rade za strane novinske kuće, zbog ove mjere, takođe neće moći da obavljaju svoje profesionalne zadatke.

Sindikat medija istovremeno protestuje zbog jučerašnje odluke Vlade i nadležnih ministarstava da javnost o novim mjerama protiv koronavirusa obavijesti putem konferencije za novinare, bez novinara, fotoreportera i snimatelja. Nadležni su tako izbjegli odgovore na brojna otvorena pitanja, a građani su ostali uskraćeni za pune informacije i pojašnjenja novih mjera. Takođe, to je potpuno suprotno od deklarativnih najava nove Vlade o punoj transparentnosti njenog rada. Istovremeno, Sindikat medija upozorava da se u posljednje vrijeme novinari, fotoreporteri i snimatelji sve češće ne pozivaju na događaje, a dešava se i da kada se pozovu, bez objašnjenja im bude zabranjeno fotografisanje, što se desilo prije nekoliko dana prilikom dolaska drugog kontigenta ruskih vakcina iz Srbije na podgorički aerodrom.

Ako je obećala punu transparentnost, nova Vlada to mora dokazati i djelima, a ne samo riječima.

Glavni odbor SMCG

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.