Saopštenja

Gašenje Dnevnih novina potvrda lošeg položaja zaposlenih u medijima

Gašenjem štampanog izdanja Dnevnih novina, koje je objavljeno danas, oko 30 novinara/ki i medijskih radnika/ca ostaje bez posla, što je još jedna potvrda lošeg i nesigurnog položaja zaposlenih u crnogorskim medijima.

Početkom decembra vlasnik Dnevnih novina saopštio je zaposlenima da njihov radni odnos traje do kraja mjeseca, nakon čega firma ide u stečaj.

Sindikat medija Crne Gore više puta je ukazivao da novinari i novinarke i drugi medijski radnici/ce rade u nesigurnim uslovima, da nemaju osnovne uslove za rad i da često rade i prekovremeno za platu koja je nedostojna njihove uloge u društvu.

To je potvrdilo i nedavno Istraživanje o socio-ekonomskom položaju medijskih radnika u Crnoj Gori, koje je pokazalo da čak 38 odsto novinara/ki radi za platu manju od prosječne u državi. Takođe, oni koji su odgovorili da rade prekovremeno, u čak 69 odsto slučajeva za taj rad nisu dodatno plaćeni.

Sindikalno organizovanje jedan je od najboljih načina borbe za bolje uslove rada, stoga ohrabrujemo zaposlene u medijima da nam se preko sindikalnih organizacija na nivou poslodavca i individualno priključe, kako bismo zajednički radili na stvaranju bolje medijske slike u Crnoj Gori.

Istovremeno, apelujemo na vlasnike medija da, prije ulaska u medijski biznis, ozbiljnije analiziraju ekonomsku opravdanost tog poduhvata i da se ne vode samo uskim interesima, jer svojom odlukom mogu negativno uticati na živote ljudi i njihovih porodica.

Sindikat medija Crne Gore

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.