Saopštenja

Sloboda medija pred brojnim izazovima

3. MAJ

Novinari, novinarke i zaposleni u  medijima u Crnoj Gori 3. maj, Svjetski dan slobode medija, dočekuju u nešto boljem ekonomskom ambijentu i sa jačom krivično-pravnom zaštitom od napada nego ranije ali brojni problemi i izazovi ostaju i potrebno je još dosta posla kako bi bili riješeni.

Veći dio zaposlenih u medijima dobio je povećanje zarada početkom ove godine zahvaljujući programu „Evropa sad“ dok su samo mjesec ranije njihove prosječne zarade i dalje bile ispod državnog prosjeka. Međutim, brojni zaposleni u nekim lokalnim javnim emiterima još nisu dobili te povišice jer, usljed kašnjenja, primaju plate iz prošle godine. U tom smislu, položaj radnika/ca u ovim medijima nije poboljšan, a novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koji je trebalo da popravi stvari, ne usvaja se već tri godine.

I pored povećanja zarada, novinari/ke i medijski radnici/ce ostaju preopterećeni, zbog povećanog obima posla, usljed intenzivnih društveno – političkih dešavanja ali i često nedovoljnog broja ljudi u redakcijama. Dio njih radi prekovremeno, a za to nisu plaćeni dok su mnogi prinuđeni da pored novinarstva rade još neke poslove kako bi imali stabilnu egzistenciju. Sve su to problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu i bez čijeg rješavanja ne možemo imati potpunu slobodu medija u našoj zemlji. Sindikat medija Crne Gore nedavno je ponovo pokrenuo inicijativu prema Uniji poslodavaca o otpočinjanju pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru pošto je dosadašnji iz 2004. godine prestao da važi. Očekujemo da pregovori počnu uskoro i da dođemo do dogovora kojim će se poboljšati radno-pravni i ekonomski status zaposlenih u medijima, a vjerujemo da je i vlasnicima medija u interesu da imaju zadovoljne zaposlene.

Ovaj Svjetski dan slobode medija Crna Gora dočekuje i sa izmijenjenim Krivičnim zakonikom, kojim je pojačana krivično-pravna zaštita novinara/ki i medijskih radnika/ca odnosno povećane kazne za napade na novinare/ke. To je bila dugogodišnja inicijativa nevladine organizacije Akcija za ljudska prava kojoj se pridružio Sindikat medija, a kasnije još sedam organizacija koje se bave i medijima. Prošla godina je bila najgora po broju napada na novinare/ke u Crnoj Gori kojih je bilo čak 28, a zabilježeno je i nekoliko incidenata ove godine pa vjerujemo da će tužilaštva i sudovi vrlo brzo biti u prilici da primijene novi Krivični zakonik i oštrije kazne napade ili ometanja novinara/ki dok rade svoj posao.

U godini za nama urađena je i prva Medijska strategija Crne Gore i počeo rad na izmjeni medijskih zakona. Sindikat medija tome je dao svoj puni doprinos. Očekujemo da će se medijska pravila i zakoni u Crnoj Gori brže mijenjati kako bi izlazili u susret brzim promjenama u medijskoj industriji i potrebama zaposlenih. Loš primjer je Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama koji već tri godine čeka da bude usvojen, a mogao bi da značajno popravi stanje u elektronskim medijima pa samim tim i status zaposlenih u tim medijima.

Brze promjene u medijskoj djelatnosti uključuju i poplavu dezinformacija, lažnih vijesti i govora mržnje, na šta nisu imuni ni mediji u Crnoj Gori. To je nova i galopirajuća opasnost za slobodu medija jer je pretvara u svoju suprotnost pošto se pod plaštom slobode objavljuje sve i svašta, najčešće sa ciljem diskreditacije pojedinaca ili čitavih grupa. Stoga pozivamo novinare/ke i sve zaposlene u medijima u Crnoj Gori da poštuju pravila profesije jer samo tako sloboda medija može imati svoj puni smisao.

 Glavni odbor sindikata medija Crne Gore

 

Možda vam se dopadne

Više iz:Saopštenja

Komentari su onemogućeni.